västerbottenostpuffar recept

Västerbottenpuffar med kantareller

De här små godingarna är helt omöjliga att motstå.
Gör många, för de här går åt som smör i solsken.

Ingredienser
12 stora eller 36 små

2 msk vetemjöl

2,5 dl mjölk

5 äggulor

2 tsk maizena

150 g riven västerbottenost

5 äggvitor

3 msk smör

Salt och peppar

1/2 liter kantareller

2 dl creme fraiche

Rivet skal från en citron

Dill och/eller gräslök

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225° (varmluft 200°)

Smörj en muffinsplåt noga eller använd formar på en plåt.

Hacka kantarellerna och stek dem i torr stekpanna tills vätskan försvinner. Ha i en klick smör, stek en stund till, salta och peppra.

Vispa mjölet med hälften av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken när smeten är slät och koka upp under vispning. Låt det svalna lite innan du rör ner äggulor, maizena, ost och de stekta kantarellerna. Salta och peppra. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i formarna och grädda.

Gräddningstid: ca 8-10 min för dem små och 15-20 min för dem stora.

 

Topping:

Vispa creme fraiche tills den tjocknar och blanda det rivna citronskalet. Ha upp det i en spritspåse om du har annars kan du klicka ut cremen med en sked.

Låt puffarna svalna innan du har på toppingen. Spritsa eller klicka på cremen, toppa med sikrom, dill och/eller tunnt skivad gräslök.

Ät och njut!