2020 bjuder på en hel massa härlig inspiration i bokform. Vi tipsar om 20 godingar som kommer i vår.
Dietistens val: Vardagsmat som gör skillnad!
Av: Johanna Andersson/Caroline Wilbois. Utgivningadatum: 3 januari
Caroline Willbois och Johanna Anderssons motto är att lägga till istället för att ta bort, och framför allt att skippa dieter av olika slag. Det är inte gluten, tillsatser eller mjölk som gör att vi blir sjuka, på samma sätt som det inte är spirulina, gurkmeja eller gröna juicer som gör oss friska. Genom att äta näringsrik vardagsmat kommer vi att göra störst skillnad för hälsan, och samtidigt skapa utrymme för en nybakad bulle då och då.
Läs mer
Jamie Oliver: Vego
Enkla & goda rätter för alla
Av: Jamie Oliver. Utgivningsdag: 7 januari
De här genialiskt enkla recepten har hämtat inspiration från hela världen och är en hyllning till de ödmjuka och underbara grönsakerna. Du kommer att lämna matbordet mätt, tillfreds och glad – utan att du har saknat köttet på tallriken. Oavsett om du tänker dig en eller två köttfria dagar i veckan eller vill bli vegetarian, eller om du bara vill testa några nya briljanta smakkombinationer – det här är boken för dig.
Läs mer
Food Retreat
100 hälsosamma & energirika recept
Av: Frida Ronge. Utgivningsdatum: 10 januari
Det här är en bok som handlar om motsatsen till slentrianmässiga måltider. Här är maten bränslet till ett aktivt och energiskt liv, istället för bara ett nödvändigt ont. Mat där alla komponenter – färger, råvaror och tillagningstekniker – tillsammans rustar dig för livet.
Läs mer
Vego på 15 minuter
Lättlagat för hela famljen
Av: Maria Zihammou. Utgivningsdag: 17 januari
Här hittar du snabba, goda och gröna rätter lagade från grunden. Härliga grönsaker och råvaror i säsong väcker matglädjen, och med inspirerande, smarta recept som alla gillar går det snabbt att få middagen på bordet. Här finns även tips på vad som är bra att ha hemma i kyl, skafferi och frys och hur man kan minska matsvinnet.
Läs mer
Veckans favoriter: Middag på bara 30 minuter
Av: Sara Begner. Utgivningsdatum: 13 mars
Med rätt knep och lite planering går det lätt att laga goda och variationsrika middagar på under en halvtimme. Här hittar du allt som får din vardag att bli lättare, med tydliga och temabaserade kapitel som har lösningarna på de vanligaste vardagsproblemen.
Inköpslistor för olika matsedlar, 1 matkasse - 3 middagar, allt-i-en-gryta-recept, supersoppor och matiga sallader, budgetveckan i slutet på månaden, 2 för 1: middag och matlåda, och fantastiskt smarta menyer med tidsscheman som gör att du blir supereffektiv i köket och faktiskt vågar bjuda hem folk på fredagskvällen efter jobbet!
Läs mer
Det gröna Asien: Umamikärlek, ramenlycka och tofuns revansch
Av: Rain Lundström, Utgivningadag: 20 mars
Här kommer boken som lyfter dina gröna köksäventyr till helt nya höjder. Rain Lundström täcker det bästa från Japan, Kina, Indien, Vietnam, Korea, Thailand, Sri Lanka, Malaysia och Indonesien. Här hittar du allt från umamispäckad japansk ramen och konsten att vika dumplings till hemgjord vegansk kimchi och vardagsvänlig palak paneer.
Läs mer
Om jag var din hemmafru: eller hur man får en vardag att smaka som en lördag
Av: Lotta Lundgren. Utgivningadatum: 20 mars
"Jag är en lat kvinna som älskar beröm, två utmärkta egenskaper när man skapar recept. Det ska gå någorlunda snabbt, det ska vara enkelt, ingrediensförteckningen ska vara kort och det ska vara så gott att man vill äta det en gång i veckan. Jag är inte fostrad i ett restaurangkök och det märks. Mitt ideal är mat som smakar väldigt mycket mer än den kostat i termer av tid, ansträngning och pengar. Mat som får en torsdag att smaka som en lördag."
Läs mer
Min plats på jorden: Koster
Av: Petter Alexis Askergren. Utgivningadag: 27 mars
Möt Petter Alexis Askergren, långt ifrån hiphopscenen, i en bok om allt det goda i livet: vänskap, familj, konst, mat, vin och solvarma klippor - om hur en plats kan forma en människa. Här finns galna anekdoter och ungdomens värsta hyss avslöjas, bilder från gamla fotoalbum, Petters och hans pappas akvareller med motiv från Koster och många härliga stunder med familj och vänner. Allt varvat med riktigt bra recept på mat att laga och njuta av tillsammans samt tips på vilka drycker som passar bäst till.
Läs mer
Baka i långpanna deluxe
Av Frida Skattberg. Utgivningsdag: 17 mars
Här finns klassiker som kärleksmums och rulltårta uppdaterade deluxe men också bakverken du kanske inte visste att du kan göra i långpanna. Vad sägs till exempel om chokladbiskvier, vaniljhjärtan eller prinsesstårta?
Läs mer
Pajer
Salta, söta, matiga och gröna
Av: Lena Söderström Utgivningsdag: 7 april
Festmat, vardagsräddare och eftermiddagsfikans trotjänare. Här finns alla pajer du behöver. Nya smakkombinationer och klassiker, många vegetariska pajer, sött och salt i små portionsformar eller frasigt och nygräddat direkt på plåten. Boken innehåller även en pajskola med grundrecept.
Läs mer
Sveriges mästerkock 2020
Av Vinnaren av tävlingen. Utgivningsdag: 7 april
Läs mer
Glöd med Björn Frantzén
Grillen. Smaken. Ölen
Av: Björn Frantzén. Utgivningsdag: 14 april
Här får du lära dig att med olika svårighetsgrad grilla kött, fågel, fisk, grönt och varma efterrätter och dessutom hur du gör perfekt pommes frites och majonnäs. Och till varje rätt får du förslag på den bästa ölen att servera till.
Läs mer
Tårtor: lager för lager - steg för steg
Av: Cecilia Hagerling Larsson. Utgivningsdag: 14 april
I den här boken visar Cecilia Hagerling Larsson steg för steg och lager för lager hur man enkelt kan göra den mest imponerande tårta, och levererar ett stort antal kombinationsmöjligheter. I sex kapitel går hon igenom de omistliga lagren: Bottnar, mousser, pannacottor, krämer, frostings och krisp, och presenterar många olika varianter för varje lager.
Du får också tips på de bästa verktygen och genvägarna, olika spritstekniker och hur du kan skapa dekorationer av sockerpasta. Dessutom finns här tolv färdigkombinerade tårtrecept som kan kröna vilken fest som helst.
Läs mer
Vår kokbok hälsa
Av Sara Begner. Utgivningasdag: 14 april
I Vår kokbok hälsa utgår recepten från det som experterna i dag är överens om: vi behöver äta mer grönsaker och baljväxter, bättre fettsyror, mindre rött kött, mer fullkorn och färre snabba kolhydrater. För att åstadkomma det kan man till exempel byta ut en del av köttfärsen mot bönor när man gör biffar, eller servera en matgrynssallad med en massa grönsaker till laxen istället för potatis eller pasta.
Här finns recept på snabba vardagsrätter och härlig festmat självklart finns också frukostar, desserter, mellanmål, drinkar och matbröd, alla i hälsosam tappning. Den älskade husmanskosten har sin givna plats, likaså rätter med inspiration från andra delar av världen. Indisk morots- och linssoppa, ärtpuckar med soltorkad tomat, ginger beer-kyckling, torsk i ugn med rödbetor och kapris samt kladdkaka med dadlar är bara några exempel på nya tillskott i den uppdaterade Vår kokbok hälsa.
Cirka 350 recept kompletteras med texter som ger konkreta tips och handfasta råd om hur vi ska äta mer hälsosamt samt en faktadel där du kan läsa om allt du kan tänkas behöva veta när det gäller livsmedel.
Läs mer
London för foodisar
Av: Alisa Larsen. Utgivningsdatum: 17 april
London rör sig i 200 kilometer i timmen och är omöjligt att hålla jämna steg med. Men efter 14 år av regelbundna mat- och dryckesresor hit vet Alisa Larsen exakt vart du ska gå när som helst på dygnet, även i stadens utkanter.
Läs mer
Grönsaker A-Ö: 400 recept
Av: Paul Svensson. Utgivningsdag: 21 april
Med över 400 recept fördelade på 35 kapitel är det här en riktig grönsaksbibel där du får lära dig allt som är värt att veta om grönsaker och hur du tillagar dem. Grönsak för grönsak, från A till Ö, presenteras i intressanta och lärorika texter kryddade med unika råvarufakta. Här möter klassiska rätter det moderna gröna köket. Hållbarhet och närodlat är ledorden liksom vikten av att minska matsvinnet och därmed använda grönsakens alla delar.
Läs mer
Vegan på 5 ingredienser
Av: Siri Barje. Utgivningsdag: 21 april
Vegansk mat är lättlagad, god och tillåtande, precis som all mat ska vara! När Siri Barje lagar mat blir det rejäla smaker och väl avvägda ingredienser.
Med tio basvaror i köket (som olja, salt och annat du säkert redan har hemma) räcker det med bara fem ingredienser för att laga god vegansk mat.
Läs mer
Al Dente
Italiensk matlagning från grunden
Av: Samantha Santambrogio-Öberg. Utgivningsdag: 22 april
Lär dig till exempel att göra färsk pasta och egna tomatkonserver från grunden och upptäck både traditionella rätter och nya smaksensationer. Buon appetito!
Läs mer
Uteköket
Av: Mauritz Larsson Stormgaard. Utgivningsdatum: 1 maj
Begränsningarna i ett utekök utgör grunden för nya smakupplevelser. Eld, glödbäddar, kokgropar och långsam rökning kan ta fram unika smaker och egenskaper hos råvarorna.
Läs mer
Baka och spritsa
Dekorera enkelt och vackert
Av: Emma Brink Rask. Utgivningsdag: 5 maj
Det är enklare än du tror att förvandla dina kladdkakor, cupcakes, pajer, bakelser och tårtor till vackra konstverk som imponerar. Här bjuder Emma Brink Rask, som driver den populära bakbloggen Brinken bakar, på 40 läckra recept, praktiska steg-för-steg-bilder och sina allra bästa tips.
Läs mer