Vad är vad i den asiatiska hyllan?

Vi är många som upptäckt de asistiska köken och hur gott och ofta ganska enkelt det är att laga själv. Inte helt sällan smyger sig det dock in lite främmande, och spännande, produkter i recepten som är väl värda att upptäcka.
Vi listar 15 produkter som det är bra att ha koll på.
  • Fisksås är en smaksättare som tillverkas av fermenterad fisk. Används som sälta.
  • Go-chu-jang är en koreansk fermenterad smakpasta. Kryddig, söt, salt och het.
  • Hoisinsås är en söt sås.  Används till att marinera kött och fågel, som smaksättare i matlagning och som bordssås.
  • Kimchi är fermenterad salladskål (kinakål). Ungefär som koreansk surkål.
  • Misopasta används bland annat tillsammans med dashi för framställning av misosoppa.
  • Ostronsås är salt och söt. Används till wok, kött och fiskrätter.
  • Panko är ett luftigt ströbröd som ger extra krispighet till friterad mat.
  • Ponzu är en citrusjuice som man ofta blandar med japansk soja till en salt, söt, syrlig och kryddig smaksättare.
  • Risvinäger har ofta mild smak, används som vinäger eller citron.
  • Sriracha är en stark chilisås, gjord på chilifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt.
  • Tamarisoja liknar vanlig soja men smakar ofta mjukare och mindre bittert.
  • Teriyakisås är en söt japansk sojasås som är mycket god att marinera fisk, kött, grönsaker eller kyckling med.
  • Wasabi växer vilt i Japan. Den riktiga wasabin är dyr och inte sällan är det släktingen pepparrot, blandad med stark senap som du köper i Sverige.
  • Yuzu (juice) är en citrusfrukt som används i marinader, glass, mat och dressingar. Smaken är som en korsning av grape, citron och mandarin.
  • Mirin är ett japanskt sött matlagningsvin. Används som smak i, bland annat, sushi och teriyaki.
Asiatiska smaker med Joakim Lunblad

Asiatiska smaker med Joakim Lundblad

Välkommen på en kväll fylld av inspiration, kunskap och massor av smak. Kockprofilen Joakim Lundblad är en av Sveriges främsta sushikockar och har en gedigen erfarenhet av det asiatiska köket. Nu kommer han till Kaija och visar hur man gör sushiris på riktigt, skär fisken till nigiri och sashimi och reder ut skillnaden mellan Norimaki,…
Michel Jamais hos Kaija

Vin & mat med Michel Jamais

11 februari 2021

Bourgogne med Michel Jamais

Vin & mat i kombination med Michel Jamais

20 mars 2021