Torsdagsosten: Wrångebäck 

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Wrångebäck är en ost med både en grym historia och smak. Det en klassisk svensk hårdost som tillverkas efter samma recept som man använde på Almnäs redan på 1880-talet och ända fram till 1961 

I gammal litteratur kan man läsa att Wrångebäckosten var urtypen av storpipig herrgårdsost.  Osten registrerades den 8 april 1889 och är Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke.  Osttillverkningen hade ett uppehåll på 47 år och 2007 så återuppstod Wrångebäck med receptet från då den 82 år gamla mejeristen Hans Stiller. 

Mejeriet har till och med använt de gamla trähyllorna från det gamla mejeriet och på så sätt fört över bakteriekulturen som fortfarande fanns kvar i plankorna. 

150 år av samma bakteriekultur, alltså! Imponerande. 

 En ost väger 10 kg och är 31 cm i diameter.  Ytan är tvättad, tidigare vaxad. Lagringstiden är ca 18-30 månader. 

Doften är lite syrlig och smakar mjölkvarm ladugård, osten har lätt syrlig komplex smak av umami, mör och knastrig.  

 [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][lab_blog_posts columns=”1″ hover_layer_icon=”static” blog_query=”size:3|order_by:date|post_type:post|categories:29″][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1571639050571{margin-bottom: -20px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;background-color: #f7f7f7 !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1571638913308{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;}”][vc_column_text]

Senaste inläggen

[/vc_column_text][lab_blog_posts columns=”4″ blog_posts_options=”” hover_layer_icon=”static” blog_query=”size:4|order_by:date|post_type:post” css=”.vc_custom_1571638957518{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

    Bjud på exotisk Taginegryta

    Bjud på exotisk Taginegryta

    Tagine är ett toppigt kärl gjort av lera eller keramik där man lagar härliga rätter av lamm, nötkött, kyckling och massor av grönsaker.
    Testa vårt recept på en härlig gryta

    läs mer
    Imponera med egna Naanbröd

    Imponera med egna Naanbröd

    Indisk mat är populär över hela världen. Den skiljer sig en hel del åt beroende på var i Indien den kommer ifrån. I söder är rätterna mer vegetariska än i norra delen. Gemensamt är dock alla goda kryddor och färger. Tänk vitlök, curry, chili, koriander, spiskummin,...

    läs mer