Vrångebäck är Kaijas torsdagsost

Torsdagsosten: Wrångebäck 

Wrångebäck är en ost med både en grym historia och smak. Det en klassisk svensk hårdost som tillverkas efter samma recept som man använde på Almnäs redan på 1880-talet och ända fram till 1961 

I gammal litteratur kan man läsa att Wrångebäckosten var urtypen av storpipig herrgårdsost.  Osten registrerades den 8 april 1889 och är Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke.  Osttillverkningen hade ett uppehåll på 47 år och 2007 så återuppstod Wrångebäck med receptet från då den 82 år gamla mejeristen Hans Stiller. 

Mejeriet har till och med använt de gamla trähyllorna från det gamla mejeriet och på så sätt fört över bakteriekulturen som fortfarande fanns kvar i plankorna. 

150 år av samma bakteriekultur, alltså! Imponerande. 

 En ost väger 10 kg och är 31 cm i diameter.  Ytan är tvättad, tidigare vaxad. Lagringstiden är ca 18-30 månader. 

Doften är lite syrlig och smakar mjölkvarm ladugård, osten har lätt syrlig komplex smak av umami, mör och knastrig.  

 

Asiatiska smaker med Joakim Lunblad

Asiatiska smaker med Joakim Lundblad

Välkommen på en kväll fylld av inspiration, kunskap och massor av smak. Kockprofilen Joakim Lundblad är en av Sveriges främsta sushikockar och har en gedigen erfarenhet av det asiatiska köket. Nu kommer han till Kaija och visar hur man gör sushiris på riktigt, skär fisken till nigiri och sashimi och reder ut skillnaden mellan Norimaki,…
Michel Jamais hos Kaija

Vin & mat med Michel Jamais

11 februari 2021

Bourgogne med Michel Jamais

Vin & mat i kombination med Michel Jamais

20 mars 2021