Torsdagsosten: Västerbottenost

I kräfttider kommer en av favoritostarna, Västerbottenosten, alltid upp på tapeten. Precis som vid midsommar, påsk, jul och alla andra svenska högtider. Västerbottenosten är omåttligt populär och en Västerbottenostpaj sitter ju aldrig fel.

Västerbottensost® är en grynpipig hårdost med starkt aromatisk smak, som lagrats i minst 14 månader. Osten har en underton av tryffel och osten har inslag av umami – den femte grundsmaken. Konsistensen är spröd, kristallartad och saftig.

Västerbottensost® fungerar finfint som pålägg, dessertost och som smaksättare i både matlagning och bakning.

Västerbottenosten tillverkas uteslutande på Norrmejerier i Burträsk och är varumärkesskyddad.  Osten har tillverkats på samma sätt sedan 1872 och receptet är en väl bevarad hemlighet som bara några få känner till.

Mjölken kommer från kor som betar på den kalkrika jorden på lokala gårdar runt Burträsk och det går åt cirka 10 liter mjölk till varje kilo ost.

Mjölken pastöriseras och ystas och sedan läggs ostmassan i de speciella formarna, som är 42 centimeter i diameter, något större än de allra flesta svenska ostar. Osten pressas sedan i 18 timmar och vänds under tiden med jämna mellanrum för att sedan läggas i saltlake. Osten lagras sedan i minst 14 månader.

En Västerbottensost® väger 18 kilo.

 

RECEPT: Det ”riktiga” receptet på Västerbottenostpaj

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]