Torsdagsosten: Vacherin Mont-d´Or

Som vi väntat och nu har den kommit! Höstens goda lilla komjölksost från bergsmassiven i Frankrike.

Mont d’Or eller Vacherin du Haut-Doubs är en cylindrisk mjukost med mögelyta som tillverkas från augusti till mars i centrala Jurabergen i Frankrike. Vacherin Mont-d’Or heter en liknande ost från schweiziska Jurabergen. Ostarna distribueras i spånask av gran.

Produktionen börjar när boskapen kommer tillbaka från bergen och sommarbetet enligt tradition från 1300-talet.

Osten lagras sedan i tre veckor och formas till rundlar med en remsa granfaner.

Den franska Vacherin måste vara producerad på opastöriserad mjölk.

Värm den i ugn och njut med gott bröd och ett glas vitt vin.

 

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]