Taleggio D.O.P

Torsdagsosten: Taleggio, Tassi D.O.P

Min passion är ost, det vet ju du, så varje dag önskar jag mig en liten bit ost, innan jag börjar laga mat.

Och Taleggio, denna fina goda italienska ost, är god mellis!

Ett tips. skär i bitar, hetta upp kuberna i panna till salladen med fruktiga och nötiga, rostade pinjenötter . Eller varför inte  efter middagen? Lika god då.

Servera den med säsongens jordgubbar.

Taleggio tillhör familjen kittostar. Kitt, är själva ytan, skalet som man ”tvättar” osten  med,  oftast med saltlake, öl, vin eller sprit. Ytan bildar då en liten färgad skorpa.

Den här osten är spänstig, halvkrämig, smältande, lite knastrig på tungan och lagom salt. Smaken är lätt blommig med inslag av halm och hö.

Osten är pastöriserad och mycket av arbetet med att göra Taleggio är fortfarande baserat på handkraft och ostarna vänds manuellt och tvättas för hand.
God Ost//Kaija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fetaost

Torsdagsosten: Feta

Gratinera en sötpotatis med feta och keso!

Stilton är veckans Torsdagsost

Torsdagsosten: Stilton

En given kompis i jul

Big ben från jUrrs mejeri är vecakns torsdagsost

Torsdagsosten: Big Ben

En smakrik baddare från Jurrs mejeri