Torsdagsosten: Svecia!

Till midsommarens fina kalasbord så dukar jag gärna upp en svensk klassiker, Svecia, extralagrad i 24 månader från Falbygden. Sveciaosten har smak av svensk komjölk, mineraler och knastrar gott i munnen. Det är aminosyror i osten som bildar små knastriga kristaller.

Bjud din knastriga Sveciaost i små tärningar eller skär upp en stor skiva som alla får ta en bit av med kniv.

Osten saftar sig gärna och är smulig i sin konsistens. Den låånga nötiga, syrliga eftersmaken ger en kittlande god känsla på tungan.

Den ost som i dag är känd under namnet Svecia såg dagens ljus vid Nyköpings mejeri i Sörmland år 1896. Bakom uppfinningen stod mejerimannen Theodor Ericson. Mejeriet hade tidigare tillverkat Cheddarost, men såg två problem med denna: Dels blev den mindre bra om den lagrades länge och dels var ostor nyfikna på att äta upp osten. Därtill var själva lagerlokalerna inte så bra, vilket påverkade känsliga ostsorter negativt. För att råda bot på detta uppfanns alltså en ny ost som oren inte tyckte om och som i princip bara blev bättre ju längre den lagrades. En annan viktig egenskap var att osten saltades i ostmassan, snarare än att osten lades i saltlake eller saltades utanpå. Målbilden var att skapa en ost som var mjuk och smidig och som efter ganska kort lagringstid smakade bra. Den nya ostens karaktär fick många konsumenter att skära tjockare skivor till smörgåsarna än man gjort med andra ostsorter.

Men osten hade ett allvarligt problem – den saknade namn. I Sörmland och Östergötland fick den trots avsaknaden av namn delta i de årliga osttävlingarna, men icke så i resten av landet. I början av 1920-talet började osten kallas ”Sörmlandsost”, men något officiellt accepterat namn blev inte detta, även om det användes i marknadsföringen av osten. Och osten blev snabbt populär runt om i Mellansverige. År 1930 fick osten så till sist ett officiellt namn – Svecia – det latinska namnet på Sverige. Bakgrunden var nog helt enkelt den att Svecia etablerat sig som Sveriges allra mest populära ost. År 1935 utgjorde Svecia 44,5 % av den svenska hårdostmarknaden, med Hushållsost på andra plats och i slutet av 1940-talet hade Svecias marknadsandel ökat till 60 %. Givetvis fanns det då en mängd olika varianter av denna ost som skilde sig med avseende på form, fetthalt, lagringstid och givetvis också lagringslokalens bakteriekultur, vilket skapade en stor mångfald av Svecia-ostar.

År 1978 hamnade Svecia på tredje plats bland Sveriges populäraste ostar med en marknadsandel strax över 10 %. I samband med Sveriges EU-inträde började branschorganisationen Svensk Mjölk att fundera över strategier att skydda de svenska hårdostarna från konkurrens. Man kom fram till att det vore önskvärt att söka ursprungsskydd i EU och började därvidlag med Svecia, där en ansökan lämnades in 1997 av Mejerierna Service AB. Hösten 1998 – 102 år efter ostens födelse – beviljades Svecia SGB-skydd (Skyddad Geografisk Beteckning). Mejerimannen Theodor Ericson hade sannerligen rätt när han skrev att hans ost bara blev bättre ju längre den lagrades, för det finns nog ingen ost som så kan överraska med nya komplexa smakackord när lagringen börjar närma sig två år, som just Svecia.

 

Tips: samla smulorna i småbitarna i en burk och bjud på en sallad med färska sommar rödbetor, rostade nötter och sveciakräm!

 

Sallad med färska rödbetor, Svecia och honungsrostade nötter

Ingredienser, 8 portioner

2 buntar färska rödbetor

2 msk kallpressad olivolja

½ citron, saft och skal

2 påsar babyspenat

1 ask rödbetsskott

Salt och peppar

 

Sveciakräm

4 msk majonnäs

2 dl crème fraiche

1 dl kesella

2 msk grovkornig senap

2 dl riven svecia

 

Honungsrostade nötter

3 dl blandade nötter, hassel, pinje, valnöt

4 tsk strösocker

1 msk flytande honung

1 msk rosmarin, repad från kvist

Smör

Flingsalt

Gör så här

Koka de tvättade rödbetorna på svag värme under lock tills de är mjuka, det brukar ta 35-40 minuter.

Rör ihop ingredienserna till Sveciakrämen.

Rosta nötterna i en panna i ett par minuter. Sväng runt lite då och då.

Häll på honung och rosmarin samt en klick smör. Rör ihop snabbt och lägg upp på bakplåtspapper. Strö på flingsalt.

När betorna är klara, skölj i kallt vatten en gång och skala dem. Klyfta och lägg på ett stort fat.

Blanda olja och citron och slå över betorna

Krydda med salt och peppar.

Blanda med salladsskott.

Toppa med honungsrostade nötter och bjud Sveciakrämen till.

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]