Torsdagsosten: Stilton

Stiltonosten är kungen bland engelska ostar och är uppkallad efter byn med samma namn i grevskapet Cambridgeshire i östra England. En perfekt kompis i juletid.

Stilton är en grön/blå mögelost gjord på komjölk, med en gulaktig skorpa och vita fläckar. Osten blir med tiden allt brunare och utvecklar en hårdare skorpa.

Osten har en krämig, krämvit textur, är något torr och lätt smulig i sin konsistens. Ju äldre osten blir desto pikantare smak får den.

Det är en väl bevarad hemlighet hur osten exakt tillverkas, men man tillsätter oftast en starterkultur, som innehåller grönmögelkultur till den pastöriserade komjölken. Ostmassan pressas inte utan läggs i formar med hål i sidorna. Under den första veckan vänder man formarna regelbundet så att restvasslen kan rinna av. Efter en tid så gör man en mängd små hål i osten för att mögelaktiviteten skall komma i gång.

Njut den tillsammans med god fikonmarmelad och ett glas gott Tawnyportvin

 

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

  Detta formulär använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig mer om hur dina data bearbetas.

  Bjud på exotisk Taginegryta

  Bjud på exotisk Taginegryta

  Tagine är ett toppigt kärl gjort av lera eller keramik där man lagar härliga rätter av lamm, nötkött, kyckling och massor av grönsaker.
  Testa vårt recept på en härlig gryta

  läs mer