Stilton är veckans Torsdagsost

Torsdagsosten: Stilton

Stiltonosten är kungen bland engelska ostar och är uppkallad efter byn med samma namn i grevskapet Cambridgeshire i östra England. En perfekt kompis i juletid.

Stilton är en grön/blå mögelost gjord på komjölk, med en gulaktig skorpa och vita fläckar. Osten blir med tiden allt brunare och utvecklar en hårdare skorpa.

Osten har en krämig, krämvit textur, är något torr och lätt smulig i sin konsistens. Ju äldre osten blir desto pikantare smak får den.

Det är en väl bevarad hemlighet hur osten exakt tillverkas, men man tillsätter oftast en starterkultur, som innehåller grönmögelkultur till den pastöriserade komjölken. Ostmassan pressas inte utan läggs i formar med hål i sidorna. Under den första veckan vänder man formarna regelbundet så att restvasslen kan rinna av. Efter en tid så gör man en mängd små hål i osten för att mögelaktiviteten skall komma i gång.

Njut den tillsammans med god fikonmarmelad och ett glas gott Tawnyportvin

 

Faktaruta

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Asiatiska smaker med Joakim Lunblad

Asiatiska smaker med Joakim Lundblad

Välkommen på en kväll fylld av inspiration, kunskap och massor av smak. Kockprofilen Joakim Lundblad är en av Sveriges främsta sushikockar och har en gedigen erfarenhet av det asiatiska köket. Nu kommer han till Kaija och visar hur man gör sushiris på riktigt, skär fisken till nigiri och sashimi och reder ut skillnaden mellan Norimaki,…
Michel Jamais hos Kaija

Vin & mat med Michel Jamais

11 februari 2021

Bourgogne med Michel Jamais

Vin & mat i kombination med Michel Jamais

20 mars 2021