Morbier från Falbygdens ost

Torsdagsosten: Morbier

Här har vi en karaktäristisk fransk hårdost med ett svart streck av rent sot i mitten.

Morbier är len i konsistensen och har en fin mjölksötma. Smaken är gräddig, krämig och lite smörig och doften är ljuvligt god av hasselnötter och hö.

Ta gärna fram osten ur kylskåpen och god stund innan så den blir rumstempererad när det är dags att njuta.

Mjölken är pastöriserad och kommer från ko och osten är lagrad i 1-2 månader.

Sotet i mitten är vegetabilisk aska och kommer från att man förr mjölkade korna på morgonen och på kvällen. För att hålla borta ohyra och annat pudrade man över morgonmjölken med aska, när man sedan fyllde på kvällens mjölk bildades en svart rand mitt i osten.

 

 

 

Asiatiska smaker med Joakim Lunblad

Asiatiska smaker med Joakim Lundblad

Välkommen på en kväll fylld av inspiration, kunskap och massor av smak. Kockprofilen Joakim Lundblad är en av Sveriges främsta sushikockar och har en gedigen erfarenhet av det asiatiska köket. Nu kommer han till Kaija och visar hur man gör sushiris på riktigt, skär fisken till nigiri och sashimi och reder ut skillnaden mellan Norimaki,…
Michel Jamais hos Kaija

Vin & mat med Michel Jamais

11 februari 2021

Bourgogne med Michel Jamais

Vin & mat i kombination med Michel Jamais

20 mars 2021