Torsdagsost Hushållsost från Gäsene

Torsdagsosten: Hushållsost

Vad sägs och bjuda på en bit ost med traditioner från varenda bondgård sedan 1800-talet? Och till det ett glas mousserande. Så gott!

Tärna osten i fina munsbitar, ta fram lite tandpetare och ett glas gott. Vips har du en smakkombo av vinets goda syra och frukt till ostens runda smak och mjölksötma.

Jag tänker så klart på varje gårds bondost – hushållsosten!

 

Vi njöt av en bit Gäsene hushållsost som lagrats i 11 månader. Osten var såå god  – vi provade med vår egen fläder- och citronmarmelad och ett glas bubblor.

Osten är krämig, fyllig, smakrik av lagringen, örtig och så himla fin mjölksötma, len fin krämig konsistens. Du vill bara ha mer.

Gäsene mejeri är Sveriges minsta mejeriförening med 24 bönder. Varje droppe mjölk har ca 25 minuters resväg från bonden till mejeriet.

År 2004 fick Hushållsost skydd enligt EU:s regelverk som Garanterad Traditionell Specialitet (GTS).

 

 

 

Asiatiska smaker med Joakim Lunblad

Asiatiska smaker med Joakim Lundblad

Välkommen på en kväll fylld av inspiration, kunskap och massor av smak. Kockprofilen Joakim Lundblad är en av Sveriges främsta sushikockar och har en gedigen erfarenhet av det asiatiska köket. Nu kommer han till Kaija och visar hur man gör sushiris på riktigt, skär fisken till nigiri och sashimi och reder ut skillnaden mellan Norimaki,…
Michel Jamais hos Kaija

Vin & mat med Michel Jamais

11 februari 2021