Granbarksost från Jürss mejeri

Torsdagsosten: Granbarksost

Säg hej till det nya familjemyset för två. Eller till en hel middag när du lägger till en fräsch sallad och bröd.

Granbarksosten från Jürss mejeri i Hälleforsnäs är tillverkad av ekologisk komjölk och har en aromatisk kitt- och vitmögelyta. Den är orange till färgen och den kan också ett inslag av vildmögel på ytan. Granbarksosten har en ring runt sig av granbark som också ger den en speciell smak av lite kåda, vilken framförallt kommer fram när osten är kall.

Osten tvättas och vänds regelbundet och lagras i tre månader på mejeriet. Man kan jämföra en Granbarksost lite med en Mont d’Or, även om den är betydligt mindre rinnig både kall och varm.

Eftersom osten blir rinnig vid uppvärmning säljs den bara hel och delas ej.

Den här osten ska inte ätas kall utan värmas i ugn innan den sätts fram för servering. Den påminner lite om en raclette eller kanske en ostfondue. Granbarksringen ska behållas under uppvärmning, annars smälter osten ut helt på underlaget.

OBS! Osten ska inte värmas i micro!

Som en förrätt räcker osten till fyra till sex personer, som varmrätt till två till fyra personer, lite beroende på vad som serveras till, före och efter.

Gör så här för att tillaga osten med bästa resultat: Värm ugnen till ca 225 grader. Sätt in osten i ugn på ett ugnsäkert fat eller en ugns- eller pizzasten och låt den stå inne i värmen i ca 15-20 minuter. När osten bubblar ordentligt på ytan är den klar. Om man använt ett fat är det bra om man har en möjlighet att värmehålla den när man ställer fram den för servering, tex med en rechaud.

Ett litet tips är att göra ett kryss i osten och hälla på lite vitt vin, någon matsked räcker. Syran här höjer smaken på osten.

Ett klassiskt sätt att servera en raclette är med goda charketurier, cornichons, syltlök, kanske några goda små potatisar tex amadine. Ett kanske lite mer trendigt och nyttigare är att servera goda skurna grönsaker, till exempel blomkål, morot eller broccoli. Rostade bitar av surdegsbröd eller ett nötbröd passar väldigt bra att gröpa ur osten med.

Vill man inte ha så kraftiga tillbehör till är en sallad med olika typer av späda blad, lite rostade pumpafrön och en dressing med lite champagnevinäger, god svensk rapsolja och eventuellt pressad apelsin fantastiskt bra till.

Champagneprovning

Champagne & festsnittar

Prova fem olika sorters Champagne tillsammans med utvalda spännande snittar som passar perfekt till fest. Du kommer att få inspiration till välkomsttilltugg och som avrundning på festkvällen. Eller kanske till nyårskalaset? Upptäck olikheter mellan de ädlaste av bubblor och lär dig mer om Champagne. Vi testar i olika glas och i olika kombinationer och du…
Sushiskola Tickster 520

Lär dig laga sushi av mästaren

Välkommen på en kväll fylld av inspiration, kunskap och massor av smak. Kockprofilen Joakim Lundblad är en av Sveriges främsta sushikockar och har en gedigen erfarenhet av det asiatiska köket. Nu kommer han till Kaija. Gästerna får laga olika sorters sushi. Du får lära dig sushitillverkning från grunden. Det här är en spännande kurs där…
Champagneprovning Tickster biljett 1104

Champagne- och Ostprovning med Chatrin Jakobsson

Prova fem olika sorters Champagne tillsammans med utvalda spännande ostar. Upptäck olikheter mellan de ädlaste av bubblor och lär dig mer om Champagne. Vi testar i olika glas och i olika kombinationer och du kommer att gå hem med flera Aha-uppleveser och ny kunskap. Vi börjar med en välkomstdrink innan provningen som leds av inspirerande…