Fourme d’Ambert 

Torsdagsosten: Fourme d’Ambert 

Veckans goding är en blåmögelost som tillverkas av mjölken från kor som betar på 600-1600 m över havet nära Lyon i Frankrike.

Osten görs av både opastöriserad och pastöriserad mjölk med tillsatt löpe och mögelkultur och den är lagrad i minst fem veckor.

Osten har en fin torr, gulgrå skorpa täckt av ett mögeltäcke i olika färger. Fourme d’Ambert är smidig och mjuk i konsistensen och har ett regelbundet mönster av blå ådror av mögel. Den är krämig och fruktig i smaken, med en behaglig sälta som inte tar över smaken.

Fourme d’Ambert har en över tusenårig historia. Fourme är namnet på det runda, höga fat på vilken ostmassan hälls upp, Ambert är namnet på en liten stad i regionen Loire-Puy-de-Dôme. Osten tillverkades i små alpstugor förr i tiden. I dag sker tillverkningen i ett kooperativ nere i dalen.

Ostmassan saltas och läggs i höga, avlånga formar för att rinna av. Efter detta tar man osten ur formen och gör luftkanaler i den så att mögelkulturen kan utvecklas.

Den mjuka och smakrika osten kan avnjutas som den är, men det finns också en tradition att göra ett hål i osten i vilket man häller eau-de-vie (brännvin). Lika bra men inte lika franskt är att hälla i portvin istället, som är en tradition i England till Stilton.

 

Säg hej till Yoko

Yoko Hosokai så heter vår klippa som ser till att våra gäster får precis den konferens eller det möte de vill ha hos oss. Yoko började jobba, genom en halkning på det berömda bananskalet, på restaurang i Japan och det var där och då passionen för service fick fäste. - Det var ett av få…
Champagneprovning

Champagne & festsnittar

Prova fem olika sorters Champagne tillsammans med utvalda spännande snittar som passar perfekt till fest. Du kommer att få inspiration till välkomsttilltugg och som avrundning på festkvällen. Eller kanske till nyårskalaset? Upptäck olikheter mellan de ädlaste av bubblor och lär dig mer om Champagne. Vi testar i olika glas och i olika kombinationer och du…
Sushiskola Tickster 520

Lär dig laga sushi av mästaren

Välkommen på en kväll fylld av inspiration, kunskap och massor av smak. Kockprofilen Joakim Lundblad är en av Sveriges främsta sushikockar och har en gedigen erfarenhet av det asiatiska köket. Nu kommer han till Kaija. Gästerna får laga olika sorters sushi. Du får lära dig sushitillverkning från grunden. Det här är en spännande kurs där…