Fourme d’Ambert 

Torsdagsosten: Fourme d’Ambert 

Veckans goding är en blåmögelost som tillverkas av mjölken från kor som betar på 600-1600 m över havet nära Lyon i Frankrike.

Osten görs av både opastöriserad och pastöriserad mjölk med tillsatt löpe och mögelkultur och den är lagrad i minst fem veckor.

Osten har en fin torr, gulgrå skorpa täckt av ett mögeltäcke i olika färger. Fourme d’Ambert är smidig och mjuk i konsistensen och har ett regelbundet mönster av blå ådror av mögel. Den är krämig och fruktig i smaken, med en behaglig sälta som inte tar över smaken.

Fourme d’Ambert har en över tusenårig historia. Fourme är namnet på det runda, höga fat på vilken ostmassan hälls upp, Ambert är namnet på en liten stad i regionen Loire-Puy-de-Dôme. Osten tillverkades i små alpstugor förr i tiden. I dag sker tillverkningen i ett kooperativ nere i dalen.

Ostmassan saltas och läggs i höga, avlånga formar för att rinna av. Efter detta tar man osten ur formen och gör luftkanaler i den så att mögelkulturen kan utvecklas.

Den mjuka och smakrika osten kan avnjutas som den är, men det finns också en tradition att göra ett hål i osten i vilket man häller eau-de-vie (brännvin). Lika bra men inte lika franskt är att hälla i portvin istället, som är en tradition i England till Stilton.

 

cheviche2

Ceviche med avokado och mango

Ingredienser 4 personer ½ mango ½ avokado 1/3 chilipeppar 1 vitlöksklyfta Salmalax 200 gram 1 msk pressad limesaft Salt och vitpeppar Koriander till garnering Gör så här: Skär mango och avokado i tärningar. Hacka chilipeppar och vitlök. Tärna laxen i små skivor. Blanda ihop alla ingredienser och pressa limesaft över. Smaka av med salt och…
Fetaost

Torsdagsosten: Feta

Gratinera en sötpotatis med feta och keso!

Michel Jamais hos Kaija

Vin & mat med Michel Jamais

11 februari 2021