Fetaost

Torsdagsosten: Feta

Fetaost är en favorit för många. Vårt tips är att alltid ha en fetaost i kylskåpet, de håller ganska länge och kan göra vilken vardag som helst till en fest.

Fetaosten är gjord på får- eller getmjölk och är en ursprungsskyddad ost från Grekland. Grekerna har tillverkat fetaosten likadant sedan forntiden, osten läggs i saltlake. Mjölken kommer från fritt betande djur i bergsregionerna (främst fårmjölk och max 30% getmjölk).

Osten är en vit färskost, med spräcklig textur och krämig konsistens.

Smaken är frisk och salt.

Användningsområden är många. Här har jag ugnsbakad delad sötpotatis på 180 grader. Efter ca 30 minuter lägger jag cirka 1 deciliter fetaost blandad med cirka 3 msk keso på potatisen, lägg till några fina oliver och timjan. Kör in potatisen med röran ca 15 min ytterligare i ugnen. Njut med en god fräsch sallad till.

 

Välomna till Stallet

Sugen på konferens i lugn, inspirerande miljö, där ni alltid har hela anläggningen för er själva? Kontakta oss så ordnar vi det!