Torsdagsosten: Camembert de Normandie AOP

Torsdagsosten: Camembert de Normandie AOP

Kryp upp i soffan och ta med dig veckans torsdagsost – Camembert de Normandie, prydligt förpackad i en poppelträask. Ta gärna ett glas gott vin, till exempel ett glas Chardonnay med ekfatstoner, lite goda kex, marmelad, kanske några rostade nötter … Du behöver inget mer!

Camembert de Normandie är en härlig, krämig ost med milda champinjontoner.

Camembert de Normandie är i dag mer än en enkel ost: med hela sin rika historia har den blivit en symbol för fransk gastronomi. Marie Harel skapades osten 1791, då hon av en munk fick ta del av briereceptet från Ile–de-France. Och när den lilla asken i poppelträ uppfanns av en ingenjör, så kunde man börja transportera osten längre sträckor.

I dag skyddar AOP-lagen ostens tillverkningsprocess; äkta camembert görs för hand på opastöriserad mjölk från normandiska kor. Deras proteinrika mjölk får mogna i lugn och ro och ge ostens dess karaktäristiskt kraftiga smak. Uppnår mognad efter 4 veckor. AOP sedan 1983.

En torsdagsost för mysiga hemmakvällar!

Asiatiska smaker med Joakim Lunblad

Asiatiska smaker med Joakim Lundblad

Välkommen på en kväll fylld av inspiration, kunskap och massor av smak. Kockprofilen Joakim Lundblad är en av Sveriges främsta sushikockar och har en gedigen erfarenhet av det asiatiska köket. Nu kommer han till Kaija och visar hur man gör sushiris på riktigt, skär fisken till nigiri och sashimi och reder ut skillnaden mellan Norimaki,…
Michel Jamais hos Kaija

Vin & mat med Michel Jamais

11 februari 2021

Bourgogne med Michel Jamais

Vin & mat i kombination med Michel Jamais

20 mars 2021