Kryp upp i soffan och ta med dig veckans torsdagsost – Camembert de Normandie, prydligt förpackad i en poppelträask. Ta gärna ett glas gott vin, till exempel ett glas Chardonnay med ekfatstoner, lite goda kex, marmelad, kanske några rostade nötter … Du behöver inget mer!
Camembert de Normandie är en härlig, krämig ost med milda champinjontoner.
Camembert de Normandie är i dag mer än en enkel ost: med hela sin rika historia har den blivit en symbol för fransk gastronomi. Marie Harel skapades osten 1791, då hon av en munk fick ta del av briereceptet från Ile–de-France. Och när den lilla asken i poppelträ uppfanns av en ingenjör, så kunde man börja transportera osten längre sträckor.
I dag skyddar AOP-lagen ostens tillverkningsprocess; äkta camembert görs för hand på opastöriserad mjölk från normandiska kor. Deras proteinrika mjölk får mogna i lugn och ro och ge ostens dess karaktäristiskt kraftiga smak. Uppnår mognad efter 4 veckor. AOP sedan 1983.
En torsdagsost för mysiga hemmakvällar!