Torsdagsosten: Brie de Meaux

Ostarnas kung, Brie de Meaux, är min önskedessert till Mors Dags-helgen

Många vill kopiera, och det finns bara en Brie de Meaux en fransk ursprungskyddad AOC-ost. En äkta Brie de Meaux är gjord på tradtionellt och hanverksmässigt sätt. Det är en vitmögelost, av opastöriserad komjölk. Mögelsporer – Penicillium Candidum blandas i ostmassan innan den läggs i former och penslas också på under mognadsprocessen.
Efter flera veckors lagring i olika luftfuktigheter börjar osten att bilda möglet. Osten torrsaltas.

Utseendet är tunt vitmögelskal som gärna får lite beiga fåror. Vitmögelskorpan är viktig och väsentlig del av ostens karaktär och kvalité. Är osten för blöt blir det en bitter smak

Doften är rik, komplex, nötig, med inslag av champinjoner och lite tryffel. Osten doftar lite ”stallaktigt” när den är mogen. Smakerna och dofterna kommer absolut bäst fram när osten är rumsvarm.

 Smaken är mild, nötig och smörig. En lätt eftersmak av champinjoner.

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]
Bjud på exotisk Taginegryta

Bjud på exotisk Taginegryta

Tagine är ett toppigt kärl gjort av lera eller keramik där man lagar härliga rätter av lamm, nötkött, kyckling och massor av grönsaker.
Testa vårt recept på en härlig gryta

läs mer