Brie de Meaux är Kaijas Torsdagsost

Torsdagsosten: Brie de Meaux

Ostarnas kung, Brie de Meaux, är min önskedessert till Mors Dags-helgen

Många vill kopiera, och det finns bara en Brie de Meaux en fransk ursprungskyddad AOC-ost. En äkta Brie de Meaux är gjord på tradtionellt och hanverksmässigt sätt. Det är en vitmögelost, av opastöriserad komjölk. Mögelsporer – Penicillium Candidum blandas i ostmassan innan den läggs i former och penslas också på under mognadsprocessen.
Efter flera veckors lagring i olika luftfuktigheter börjar osten att bilda möglet. Osten torrsaltas.

Utseendet är tunt vitmögelskal som gärna får lite beiga fåror. Vitmögelskorpan är viktig och väsentlig del av ostens karaktär och kvalité. Är osten för blöt blir det en bitter smak

Doften är rik, komplex, nötig, med inslag av champinjoner och lite tryffel. Osten doftar lite “stallaktigt” när den är mogen. Smakerna och dofterna kommer absolut bäst fram när osten är rumsvarm.

 Smaken är mild, nötig och smörig.  En lätt eftersmak av champinjoner.

torsdagsost buffelmozzarella

Torsdagsosten: Buffelmozzarella

Gör en riktig sommarsallad

Sveciaost med recept från Kaija

Torsdagsosten: Svecia!

En ursvensk ost som knastrar i munnen

ravn torsdagsosten av Kaijaik vitost

Torsdagsosten: Travnik vitost

Värm i ugnen och hugg in!