Torsdagosten: Fondue

En annorlunda fågel bland Torsdagsostarna. En grymt god ostfonue att värma sig i när mörkret kryper närmare.

Fondue är er rätt från Schweiz och ostfondue består av ost och vitt vin som man doppar bröd i. Enligt traditionen får man ett straff om man tappar brödbiten i pannan/grytan. En kvinna som tappar en brödbit ska kyssa mannen till vänster om henne, medan en man förväntas köpa en flaska vin till sällskapet.
Kaijas härliga Ostfondue
4 portioner Ingredienser 600 g lagrad ost, blanda olika ostar och riv grovt (Spara alltid dina ostrester hemma i kyl eller frys!) 1 vitlöksklyfta 3-4 dl torrt vitt vin 1 msk maizena 1-2 msk kirsch eller vodka 1 vitt lantbröd Gör så här Riv osten grovt. Gnid in fonduegrytan med en delad vitlöksklyfta. Koka upp vinet och rör ned den rivna osten. Koka upp på nytt under ständig omrörning tills massan är slät. Lös maizena i kirsch eller vodka och rör ner i fonduen. Håll fonduen het, men inte kokande, på ett värmeställ på bordet. Skär brödet i tärningar och doppa lättrostade brödbitar i osten. Servera eventuellt med små cornichons och lufttorkad skinka.