Vi har testat 16 sorters julmust. Ett fröjdefullt jobb, förstås! Så här tycker Kaijas testpanel.
Apotekarnes julmust: God julsmak med lätt kolsyra, passar stora som små.
Apotekarnes vintermust, stor flaska: Doftar mörk söt sirap. Lätt fylligt och smakrikt. En god allroundmust.
Apotekarnes julmust, sockerfri: Mycket lätt smak, tydlig kolsyra.
Dufvenkrooks julmust enbär: Doftar enbär, ingefära och något parfymerad. Lagom sötma, passar till vuxna tomtar.
Grebbestads julmust: Söt doft av skumbanan och apelsin. Är lätt kolsyrad och smakar lite som godissockerbitar.
Nygårda julmust lagrad 6 mån på ekfat: Här hittar vi nejlika, apelsin och ekfat i doft och smak. En torr, god och lite vuxnare julmust.
Nygårda julmust lagrad 6 mån på romfat. Tydlig doft och smak av romrussin och punchpraliner. God, lite söt, men ger inte känslan av julmust.
Nygårda julmust lagrad 6 mån på cognacsfat: Härlig syrlighet i doften med en ton av cognac som kommer smygande i bakgrunden. Drycken har smaker likt en välgjord fatlagrad äppelmust med en nypa kanel. Torr, god och lite vuxen.
Nygårda 33 cl: Doftar barndomens jular. Ljus fin färg, klassisk mustdoft, aning mocca, apelsin, kaffe. Bra sötma, god läsk, snäll.
Nygårda lagrad julmust, Bourgogne: Doft och smak av mörk choklad, vanilj och kaffe. Perfekt sällskap till julfika.
Nygårda, stor flaska: Doftar pepparkaka. Lagom härlig mousse som fyller munnen.
Nygårda light: Doftar lätt av kaffe. Smakar sötningsmedel som fastnar på tungan. Lätt smak.
Slottskällans julmust: Doftar nejlika och apelsin. Lätt kolsyrad, lätt i smaken och ganska söt.
Train Station Brewery julmust: Trevlig, tydlig doft av julkryddor och vanilj. Doften håller vad den lovar även i smaken. God, balanserad och med ett friskt avslut
av enbär.
Uppsala Brygghus julmust: Doften påminner om öl. När man tar en klunk så förstår man varför då smaken har en riklig maltsmak och tankarna går till vörtlimpa.
Zeunerts julmust: Doftar spritchokladpralin, mörk choklad och malt. God syra, fyllig och söt karamellsmak. Varför inte göra en martini espresso på julmust?