Kaija samlar vännerna och testar lokalt julöl

Vi samlade nio öltestare i Kaijas utbildningsanläggning Stallet en mörk kväll i början av december. Ölprovning på agendan. Närmare bestämt julölsprovning och ännu mer nära bestämt lokala sorter.

Vi valde fem olika julöl från Systembolaget med uppländsk koppling. Vi provade genom att dofta, titta på utseendet och så klart smaka. Testet gjordes i blindo.

Några i testpanelen är ölkännare med bred erfarenhet, några hobbykännare, ett par gillar bara öl i största allmänhet och ett par är ganska novisa.

 

Vi tar dem i ordning …

Kaija testar julöl Winter IPA från Sigtuna brygghus

Winter IPA (Sigtuna Brygghus)

En vacker bärnstensfärgad öl, klar och fin. Frisk, rostad och lite söt doft. Alla är överens om att den är lagom besk, samkar rostad, någon säger ”rostad karamell”.

Passar perfekt till julens skinkmackor

Läs mer på Systembolaget (extern klänk)

 

Kaija tester julöl 2019, Slumberjack från Uppsala brygghus

Slumberjack (Uppsala Brygghus)

En imperial Stout som ligger på 12.5%.
En mörk, nästan svart, öl, som skiftar i mörkt, mörkt vinrött. Doftar mycket! Panelen känner sherrytoner, russin, kanske lite konjak, ekfat, vörtbröd och sirap. Smaken är söt, honungslik, lite eldig och man känner att den är alkoholstark, men utan att det på något vis stör.
Ölkännarna blir omåttligt förstjusta, men även de som ser sig själva som ganska ovana öldrickare är glatt överraskade

Passar till tryffelpecorino och chokladdessert

Läs mer på Systembolaget (extern klänk)

 

Kaija testar julöl 2019 Jul IPA från Train Station Brewery

Jul IPA (Train Station Brewery)

Gyllengul i färgen och med en klar doft av citrus. Två av panelmedlemmarna säger nästan i munnen på varandra (och lite förläget) ”Det luktar kattpiss!”.
Hen som har koll på sin ölkunskap förklarar att det är en humlesort som heter Citra som ibland kan dofta lite så här, men att det brukar smaka desto bättre. Och det gör det! Ölkännarna är överväldigade och ber om en extra provsmak direkt. Alla gillar den medelbeska och lite syrliga smaken.

Den här skulle passa fint till Choucroute (gryta med surkål) eller varför inte testa till lutfisken?

Läs mer på Systembolaget (extern klänk)

 

Kaija testar julöl 2019 Midvinter Blot från Sigtuna brygghus

Midvinterblot (Sigtuna brygghus) Imperial Porter

Mörk i färgen, nästan svart. Doftar rostat kaffe och lite piptobak, någon känner lakrits. Flera runt bordet säger salt när de ska beskriva smaken, men enas också om att den är söt och kolaaktig i smaken och påminner lite om mjöd.

Kaija, som ju är smakexperten i gänget ger sitt tips: Den här njuter jag med mina soja- och sirapsmarinerade spjäll som jag kokar i rödvin och glacerar strax före servering med hemmagjord glace på honung, sirap, senapspulver, soja med mera.

Läs mer på Systembolaget (extern klänk)

 

Kaija testar julöl, roslagens julöl från roslagens bryggeri 2019

Roslagens Julöl (Roslagens brygghus)

Fin färg med mild, rostad smak. Alla runt bordet gillar den här, en perfekt måltidsöl som inte blir för dominant och ett bra val till julbordet kan man sammanfatta omdömena.

Läs mer på Systembolaget (extern klänk)

 

Sammanfattning: Vi utser ingen vinnare, alla har ju sina egna favoriter. Men konstaterar att Roslagens Julöl var en favorit hos tre runt bordet och att lika många höll den lite ovanligare  Slumberjack som kvällens bästa.

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]