Sommarens tillbehör

Oavsett vad du har för favoriträtter så är grilltider lika med tillbehörstider. Det finns mängder av härliga små godingar som gör din middag eller lunch spännande. Vi bjuder på sju favoriter för i år.



Gräddgrillad sallad med koriander

0,5 st isbergssallad
1 st gemsallad

1 dl grädde
½ citron, juice
1 tsk krossad koriander
salt och svartpeppar

Dela gemsalladen på längden och skölj den, även isbergsalladen.
Blanda grädden och citron. Pensla salladerna med grädden och börja grilla dem, pensla undertiden du grillar. Salta och peppra, krossa koriandern i handen och strössla den över salladen strax innan servering.

 

Tomatsallad med kolbakad mozzarella och grillad tomatsalsa

2 st bifftomater
1 mozzarella
4 st tomater i olika färger
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 st rödlök, delad på mitten
2 msk olivolja
1 msk sherryvinäger
1 kruka basilika
salt och svartpeppar

Skär bifftomaterna tvärsöver i tunna skivor. Salta och peppra och låt stå.
Lägg alla tomater, chilin, vitlöken, rödlök och mozzarellan på ett grillgaller och lägg kol runt alla grönsaker och grilla dem sakta. Grilla basilikan sakta i en grovmaskig sil.
Krossa tomaterna, hacka chilin, vitlöken, rödlöken och basilikan. Blanda allt i en bunke och smaka av med olivolja, sherryvinäger salt och peppar.

 

Glödbakad rotselleri med hasselnötter, yoghurt och brynt smör

1 st rotselleri
2 st äggvitor
1 kg grovt salt

1 dl hasselnötter
1 citron, zest och juice
3 dl grekisk yoghurt
3 msk olivolja
50 gram smör
salt och svartpeppar

Picka rotsellerin med en liten kniv. Vispa äggvitan och blanda ner saltet till en smet. Lägg rotsellerin bredvid kolen i grillen, lägg över salt smeten runt sellerin och över. Lägg sedan kolen runt sellerin och baka den i 45 minuter.
Blanda hasselnötter med 1 msk olivolja och salt och grilla dem sedan över elden i en grovmaskig sil, låt svalna och krossa sedan hasselnötterna.
Zesta och dela sedan citronen och grilla den, pressa ner citronen i en skål tillsammans med resten av olivoljan och citronzest, häll ner yoghurten i citron blandningen och blanda.
Lägg smöret i en kastrull och bryn gyllenbrunt.
Ta upp rotsellerin och ta bort saltskorpan och skala sedan rotsellerin, skiva halva delen tunt och den andra delen i bitar och servera den ljummen.

 

Äppel- och fänkålssallad med syrad misokaramell

2 st äpplen efter ditt tycke och smak, dock fasta i köttet
1 st fänkål
1 silverlök
6 msk lönnsirap
50 g smör
50 g misopasta
3 msk soja
3 msk balsamico

Skiva äpplen, fänkål och silverlök tunt på en mandolin och lägg i kallt vatten så behåller du krispigheten.
Karamellisera lönnsirapen i en stekpanna och tillsätt sedan smöret och vispa in det i lönnsirapen. Tillsätt sedan misopasta, soja och balsamico och vispa den till en slät sås.
Lägg fänkålen och äppelsalladen på ett fat och fippla över misosåsen.

 

 Parmesangrillade majskolvar

4 st färska majskolvar
1 dl majonnäs
2 dl riven parmesan
svartpeppar

Koka majskolvarna mjuka i lättsaltat vatten och låt dem sedan svalna.
Pensla majskolvarna med majonnäsen och grilla dem på svag värme, pensla på mer majonnäs under grillningen. Avsluta med att rulla dem i riven parmesan och krydda med svartpeppar.

 

Grillad spetskål med dragon nobis

½ huvud spetskål
olivolja
salt och svartpeppar

2 ägg
1 vitlöksklyfta
4 tsk dragonvinäger
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 dl rapsolja
1 kruka dragon

Dela spetskålen på längden och pensla den olivolja, salta och peppra och grilla den sedan mjuk.
Lägg äggen i kokande vatten. Koka äggen i 2 minuter. Spola äggen kalla.
Dela äggen, häll ut äggulan och den lösa vitan i en skål. Gröp ut äggvitan ur äggskalen med en tesked och lägg i bunken.
Skala och riv vitlöken. Tillsätt vitlök, vinäger, salt och peppar till äggen.
Vispa försiktigt ner oljan i äggblandningen med en elvisp, en droppe i tagen från början och en fin stråle på slutet. Hacka dragonen och vänd ner den i dressingen.

 

BBQ-grillad blomkål

salt och svartpeppar
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,6 msk muscovadosocker
2 dl ketchup
1 dl chilisås
0,3 dl sherryvinäger
0,3 dl soja
1 msk dijonsenap
0,6 msk ingefära, torkad
1 tsk liquid smoke
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 huvud blomkål

Blanda alla ingredienser till en glace i en kastrull och låt sjuda under omrörning i 30 minuter.
Dela blomkålen på fyra och pensla blomkålen med bbq glace.
Grilla blomkålen mjuk på indirekt glöd och pensla bbq glacen under grillningen.
Avsluta med salt och peppar.Fa