Smörrebröd med brieost och äppelchutney

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg alla ingredienser utom sockret i en kastrull och låt koka upp, låt den sedan sjuda i 10 minuter. Rör ned sockret, fortsätt sjuda utan lock i cirka 40 minuter. Rör om några gånger. Häll upp chutneyn på väl rengjorda burkar och låt den svalna. Ställ in i kylskåp. Behöver ”mogna” några dagar men är allra bäst efter en månad. Skiva brödet ganska tunt. Om du vill ha ett större smörrebröd så skivar du det på längden (från botten).  Smöra brödet och lägg på fina salladsblad. Skär brieosten i vackra skivor och lägg på brödet. Klicka på lite äppelchutney och dekorera gärna med en tunt skuren äppelskiva. Njut!

Ingenser  porti

  • Danskt rågbröd. Vi har använt Trillers
  • Brie eller camembertost, gärna Väddö Ortala
  • Äppelchutney
  • Salladsblad
  • Smör
Äppelchutney med chili och stjärnanis
  • 0,5 kg syrliga äpplen
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 – 1 tsk riven färsk ingefära
  • 2 dl äppelcider
  • 2,5 dl rårörsocker
  • 2-3 stjärnanis (kan uteslutas)