En panel av män i olika åldrar har tagit plats i orangeriet i Stallet hos Kaija. Här ska provas choklad!
Sju karlar med olika erfarenhet av mat och bak, testar nio olika chokladsorter. Testet är i blindo. Herrarna vet inte vad de smakar på.
Kaija Carlson berättar att det finns tre vanliga kakaobönor i världen. Forastero är den mest använda bönan och står för drygt 80 procent av all konsumtion i världen. Chriollo är en finare böna och används ganska sparsamt. Den tredje sorten, Trinitarion, är en blandning av de två första och utgör cirka fyra procent av världens kakaoproduktion.
Framför varje testare står ett fat med bitar av bruna bitar och en vit kompis. Panelen doftar och smakar. Kaja har lärt dem att det ska klicka till när man bryter bra choklad och det tar inte lång tid innan det börjar brytas och klickljuden avlöser varandra runt bordet.
Sorterna som panelen testar är
- Vit bakchoklad (ICA) 25%
- Laura (Tobago Estate) 45%
- Mörk bakchoklad (ICA) 55%
- Manjari (Valrhona) 64%
- Alpaco (Valrhona) 66%
- Dark chocolate (Rosehill estate) 68,9%
- WS (Tobago Estate) 70%
- Organic Dark (Green & Blacks) 70%