julsill hos Kaija

Sill x 3

Ingen jul utan sill! I dag finns det mängder av olika varianter och det är spännande att experimentera fram nya smaker. Vi hos Kaija tipsar om våra favoriter.

Kaijas Swedish Tonic-sill

½ dl ättikssprit (12%)

1 dl socker

1 ½ dl vatten

1 pkt 5-minuterssill

1 rödlök

1 citron, enbart det gula skalet

2 msk SwedishTonic

10 enbär

 

Koka ihop ättika, socker och vatten och låt svalna.

Häll av sillen och skär i lämpliga bitar.

Strimla rödlöken och riv det gula på citronen.

Blanda ihop allt och lägg i burk, låt stå någon dag.

 

Angelikas eldiga sill

3 pkt 5-minuterssill (à 420 g)

2 msk sweet chilisås

1 kruka basilika

1 klyfta vitlök

4 dl grekisk yoghurt

1 citron, rivet skal

2 msk olivolja

Flingsalt & nymalen svartpeppar

 

Häll av sillen och torka av.

Blanda sweet chilisås, hackad basilika, riven vitlök, yoghurt, rivet citronskal, olivolja och krydda med flingsalt och svartpeppar.

Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen, fyll en burk och låt den stå 1–2 dagar.

 

Susannas vanliga sill

1 pkt urvattnad inläggningssill

½ dl ättikssprit (12%)

1 ½ dl vatten

2 dl socker

½ tsk krossad vitpeppar

2 tsk krossade kryddpepparkorn

1 lagerblad

6 kryddnejlikor

1 skivad rödlök

 

Skölj filéerna och skär i bitar.

Koka en lag av ättikssprit, vatten, socker, krossad vit- och kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor och låt svalna.

Varva sill med skivad lök och häll på lagen. Låt stå i 1–2 dagar.