Ingen jul utan sill! I dag finns det mängder av olika varianter och det är spännande att experimentera fram nya smaker. Vi hos Kaija tipsar om våra favoriter.
Kaijas Swedish Tonic-sill
½ dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
1 ½ dl vatten
1 pkt 5-minuterssill
1 rödlök
1 citron, enbart det gula skalet
2 msk SwedishTonic
10 enbär
Koka ihop ättika, socker och vatten och låt svalna.
Häll av sillen och skär i lämpliga bitar.
Strimla rödlöken och riv det gula på citronen.
Blanda ihop allt och lägg i burk, låt stå någon dag.
Angelikas eldiga sill
3 pkt 5-minuterssill (à 420 g)
2 msk sweet chilisås
1 kruka basilika
1 klyfta vitlök
4 dl grekisk yoghurt
1 citron, rivet skal
2 msk olivolja
Flingsalt & nymalen svartpeppar
Häll av sillen och torka av.
Blanda sweet chilisås, hackad basilika, riven vitlök, yoghurt, rivet citronskal, olivolja och krydda med flingsalt och svartpeppar.
Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen, fyll en burk och låt den stå 1–2 dagar.
Susannas vanliga sill
1 pkt urvattnad inläggningssill
½ dl ättikssprit (12%)
1 ½ dl vatten
2 dl socker
½ tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
6 kryddnejlikor
1 skivad rödlök
Skölj filéerna och skär i bitar.
Koka en lag av ättikssprit, vatten, socker, krossad vit- och kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor och låt svalna.
Varva sill med skivad lök och häll på lagen. Låt stå i 1–2 dagar.