Sill x 3

Ingen jul utan sill! I dag finns det mängder av olika varianter och det är spännande att experimentera fram nya smaker. Vi hos Kaija tipsar om våra favoriter.

Kaijas Swedish Tonic-sill

½ dl ättikssprit (12%) 1 dl socker 1 ½ dl vatten 1 pkt 5-minuterssill 1 rödlök 1 citron, enbart det gula skalet 2 msk SwedishTonic 10 enbär   Koka ihop ättika, socker och vatten och låt svalna. Häll av sillen och skär i lämpliga bitar. Strimla rödlöken och riv det gula på citronen. Blanda ihop allt och lägg i burk, låt stå någon dag.  

Angelikas eldiga sill

3 pkt 5-minuterssill (à 420 g) 2 msk sweet chilisås 1 kruka basilika 1 klyfta vitlök 4 dl grekisk yoghurt 1 citron, rivet skal 2 msk olivolja Flingsalt & nymalen svartpeppar   Häll av sillen och torka av. Blanda sweet chilisås, hackad basilika, riven vitlök, yoghurt, rivet citronskal, olivolja och krydda med flingsalt och svartpeppar. Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen, fyll en burk och låt den stå 1–2 dagar.  

Susannas vanliga sill

1 pkt urvattnad inläggningssill ½ dl ättikssprit (12%) 1 ½ dl vatten 2 dl socker ½ tsk krossad vitpeppar 2 tsk krossade kryddpepparkorn 1 lagerblad 6 kryddnejlikor 1 skivad rödlök   Skölj filéerna och skär i bitar. Koka en lag av ättikssprit, vatten, socker, krossad vit- och kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor och låt svalna. Varva sill med skivad lök och häll på lagen. Låt stå i 1–2 dagar.