Saltgrillad gös med sotad citronaioli

Att tillaga fisken hel är elegant och så himla gott.
Den här gösen är full av smak: salt, fänkål, koriander, rosmarin, citron, dill, timjan, vitlök …

Ingredienser
4 dl grovsalt
2 msk fänkålsfrön
2 msk korianderfrö
1 msk rosmarin
1 msk rosépeppar
1 fiskbuljongtärning
1 gös, hel och urtagen
1 kruka dill
1 citron, i skivor
½ kruka timjan
Bindgarn
1 citron
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

Mortla alla torra kryddor till ett pulver, smula ner fiskbuljong tärningen och blanda sedan ner saltet och blanda noggrant.

Tvätta insidan på gösen fri från blod, fyll den med dill, citronskivor och timjan. Klipp ut tre st 10 cm långa snören av bindgarnet och bind runt buken på gösen. Fördela hälften av saltet på en bit folie och lägg gösen på saltet, lägg resterande delen av saltet ovanpå och grilla på indirekt värme i 20-25 minuter.

Dela citronen på hälften och grilla snittytan och pressa ur juicen i en bunke. Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.

Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.

Smaksätt med pressad vitlök, salt och svartpeppar.

Faktaruta