Varm ost, i olika former och olika sorter, är magiskt gott. En ostfondue att samlas runt när mörkret lägger sig om höstkvällarna är urmysigt.
Här är våra tips på varm härlig osthöst!
Vacherin Mont d’Or: Osten kommer i en träask och värms varsamt i ugnen med vitlöksklyftor och vitt vin. Det blir som en liten minifondue. Doppa bitar av något rustikt surdegsbröd i osten.
Granbarksost: Tillverkas av Jûrrs mejeri i Hälleforsnäs och är en aromatisk ost med kitt- och vitmögelyta i träform. Osten smälts i ugnen. Toppa med nötter och bär och njut med kex.
Brieost med hjortron: En klassiker som aldrig går ur tiden. Värm i ugn, eller lägg på grillen. Lägg på hjortron eller hjortronsylt. Ät med kex eller bröd.
Camenbert med jultouch: Värm camenbert i asken, eller på plåt om den saknar ask. Klicka på rårörda lingon och servera med pepparkakor.
Het fetaost: Lägg en bit fetaost på folie, lägg hackade tomater och chili (finhackad grön paprika är också gott, om du inte vill ha hettan) på. Ringa över en god olivolja, salta och ta ett tag med svartpepparkvarnen. Gör ett paket och värm i ugnen. Honung och timjan är också en god variant!
Chevré med honung: Stek brödskivor i olivolja, lägg på en rejäl skiva ugnsvarm getost, ringla över honung och grovt hackade valnötter. Ruccola och kokta rödbetor och en skvätt balsamico är gott till.
Ostfondue: Gnid en vitlöksklyfta på insidan av fonduegrytan. Det går såklart bra med en rejäl kastrull också. Koka upp lite vitt vin och låt sedan osten sakta smälta i grytan. Använd valfria lagrade ostar, de ska helst ha en fetthalt över 28%. Doppa bröd eller grönsaker.