Ostar av Halloumityp finns nu mer i många olika varianter. Vi har testat några av dem.
Nablusi Halloumi från skånska lilla mejeriet Nablusi som ägs av Samar och Mohamad. En stekost av halloumityp, gjord av 100 % pastöriserad komjölk.
Fin stekyta i torr panna . Smaken och konsistensen som den klassiska, lite gummiaktigs, nästan knastrande. Tydlig sälta som kan minskas med att skölja osten först under rinnande vatten. Gott och trevligt inslag med nigellafrön, svartkummin som smakar lite åt aniskaraktär.
Halloumi från Fontana. Frixos Papadopoulos grundade familjeföretaget Fontana Food tillsammans med sin fru Maro Papadopoulou 1978. Hans kärlek till det grekiska köket och den hälsosamma matkulturen är än i dag grundstenen i företaget.
Osten har ett klassikt utseende och delar sig lätt på mitten då den är gjord av handvikt ostmassa. Osten är dekorerad traditionellt med myntablad. Den får en fin stekyta, vätskar lite i pannan, men har god smak, knastrig, bra sälta och är fyllig.
Saganakiosten har sitt ursprung på den grekiska ön Lesvos. En hårdost som är lämplig att steka. Innehåller får- och getmjölk och havssalt. Osten smälter och flyter ut i pannan. Passar utmärkt att riva på mat eller att panera.
Eldost från Jurrs och Väddö mejeri, i Roslagen.
Jurrs är ett småskaligt mejeri i Hälleforsnäs där Kerstin och Claes Jurrs driver familjeföretaget.
Väddö gårdsmejeri har familjen Edlund haft i över 100 år. I dag är det Hasse och Yvonne med barn som driver verksamheten.
Båda eldostarna från Jurrs och Väddö blev lättare att steka och framförallt godare i lite rapsolja, förslagsvis Julita rapsolja som balanserar sältan och lyfter ostens karaktär.