Rubb, smör och falsk tryffel

Allt smakar ju godare utomhus, tycker vi. Låt 2022 bli året då du imponerar på vännerna med hemblandade smaker i form av rubb, smör och en falsk tryffel under den bara himlen.

Café de Paris rubb 1 tsk lökpulver 0,5 tsk vitlökspulver ½ tsk malen vitpeppar 2 tsk curry pulver 2 tsk paprika pulver 1,5 tsk torkad mejram 1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad rosmarin 1 tsk torkad gräslök 1 tsk torkad persilja ½ tsk senapspulver 1 citron, zest 3 msk salt Mortla alla kryddor utom saltet och rosta sedan lätt i en stekpanna. Låt kryddorna svalna och blanda ner saltet och blanda väl. Förvara i en lufttät burk.   Anjochili rubb 5 msk anjochilipulver 3 msk spiskummin 3 msk sellerisalt 1,5 msk korianderfrö, malen 1 msk pimentopulver 1,5 msk persilja 3,5 msk farinsocker 3 msk vitlökspulver 3 msk fänkålsfrö, malen 5 msk paprikapulver 2 msk chili flakes 8 msk salt Blanda alla kryddor och spara sedan i en lufttät burk.   Pommesrubb 4 msk salt 6 msk fänkålsfrö, malen 4 msk lökpulver 2 msk rosépeppar, malen 1 msk shisimi 4 msk frystorkad dill Blanda alla ingredienser och spara i en lufttät burk.   Chorizosmör 300 g smör, rumstempererat 2 st färska chorizo, hot chipotle 1 tsk pimento pulver 1 tsk paprika pulver 1 vitlöksklyfta 1 msk tomatpuré 1 msk citron juice Skala bort skinnet på korvarna och hacka köttet, lägg i en ugnssäker form och torka på 120°c varm ugn, spara oljan som blir i formen och låt sedan svalna, mixa den torkade korven och oljan tillsammans med övriga kryddor. Mixa smöret luftigt med en elvisp, vänd i den mixade korven och smaka av med citron juice.   Syrat brynt nässelsmör 250 g smör, rumstempererat 2 msk champagne vinäger 50 g nässlor 0,5 dl nässelvatten salt och svartpeppar Lägg 100 g av smöret i en kastrull och bryn det gyllenbrunt och låt det svalna. Blanchera nässlorna i lättsaltat vatten och kyl snabbt ner i kallt vatten, spara 1 dl av blancheringsvattnet. Mixa nässlorna i en mixer tillsammans med vattnet. Vispa smöret luftigt med en elvisp, vänd ner nässelpurén och smaka av med salt, peppar och champangevinäger.   Falsk tryffel 40 g marconamandlar, fint hackade 75 g parmesan, finriven 200 g smör, rumstempererat 50 g tryffelbresyr 40 g svarta sesamfrön 22 g tryffelolja 5 g salt 5 g purjolöksaska Blanda alla ingredienser förutom askan. Rulla bollar av massan och rulla sedan i askan. Och frys dem i minst 3 timmar innan användning. Riv på ett microplane direkt över maten.

Faktaru