Rubb, smör och falsk tryffel

Allt smakar ju godare utomhus, tycker vi. Låt 2022 bli året då du imponerar på vännerna med hemblandade smaker i form av rubb, smör och en falsk tryffel under den bara himlen.

Café de Paris rubb

1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
½ tsk malen vitpeppar
2 tsk curry pulver
2 tsk paprika pulver
1,5 tsk torkad mejram
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad gräslök
1 tsk torkad persilja
½ tsk senapspulver
1 citron, zest
3 msk salt

Mortla alla kryddor utom saltet och rosta sedan lätt i en stekpanna. Låt kryddorna svalna och blanda ner saltet och blanda väl. Förvara i en lufttät burk.

 

Anjochili rubb

5 msk anjochilipulver
3 msk spiskummin
3 msk sellerisalt
1,5 msk korianderfrö, malen
1 msk pimentopulver
1,5 msk persilja
3,5 msk farinsocker
3 msk vitlökspulver
3 msk fänkålsfrö, malen
5 msk paprikapulver
2 msk chili flakes
8 msk salt

Blanda alla kryddor och spara sedan i en lufttät burk.

 

Pommesrubb

4 msk salt
6 msk fänkålsfrö, malen
4 msk lökpulver
2 msk rosépeppar, malen
1 msk shisimi
4 msk frystorkad dill

Blanda alla ingredienser och spara i en lufttät burk.

 

Chorizosmör

300 g smör, rumstempererat
2 st färska chorizo, hot chipotle
1 tsk pimento pulver
1 tsk paprika pulver
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk citron juice

Skala bort skinnet på korvarna och hacka köttet, lägg i en ugnssäker form och torka på 120°c varm ugn, spara oljan som blir i formen och låt sedan svalna, mixa den torkade korven och oljan tillsammans med övriga kryddor. Mixa smöret luftigt med en elvisp, vänd i den mixade korven och smaka av med citron juice.

 

Syrat brynt nässelsmör

250 g smör, rumstempererat
2 msk champagne vinäger
50 g nässlor
0,5 dl nässelvatten
salt och svartpeppar

Lägg 100 g av smöret i en kastrull och bryn det gyllenbrunt och låt det svalna.
Blanchera nässlorna i lättsaltat vatten och kyl snabbt ner i kallt vatten, spara 1 dl av blancheringsvattnet. Mixa nässlorna i en mixer tillsammans med vattnet. Vispa smöret luftigt med en elvisp, vänd ner nässelpurén och smaka av med salt, peppar och champangevinäger.

 

Falsk tryffel

40 g marconamandlar, fint hackade
75 g parmesan, finriven
200 g smör, rumstempererat
50 g tryffelbresyr
40 g svarta sesamfrön
22 g tryffelolja
5 g salt
5 g purjolöksaska

Blanda alla ingredienser förutom askan. Rulla bollar av massan och rulla sedan i askan. Och frys dem i minst 3 timmar innan användning.
Riv på ett microplane direkt över maten.

Faktaru

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]