Svenska rotfrukter är mättande, prisvärda och nyttiga. Våga ta ut svängarna i grönsaksdisken. Det finns så mycket mer än vår bästa kompisar moroten och potatisen att upptäcka. Säg hej till åtta rotfrukter som vi gillar!
![](https://kaija.se/wp-content/uploads/2022/10/AdobeStock_89905216-scaled.jpeg)
Betor Rödbetan är vanligast. Även gulbetor, polkabetor och vitbetor odlas i Sverige. De är supergoda att koka och äta med en klick smör och lite salt. Rosta i ugnen, riv i en sallad eller lägg in!
![](https://kaija.se/wp-content/uploads/2022/10/Palsernacka-scaled.jpeg)
Palsternacka Tillhör samma släkte som morot. Den växer på samma sätt som morötter, men är större och vit. Palsternackan är söt i smaken och passar utmärkt att baka i ugn, i gratäng eller mos.
![](https://kaija.se/wp-content/uploads/2022/10/JOrdartskocka-scaled.jpeg)
Jordärtskockor Skördas på senhösten och är en riktig delikatess. Smaken är nötig och lite söt. Den är magisk att göra mos av. Funkar i soppa och i ugnen som alternativ till potatis.
![](https://kaija.se/wp-content/uploads/2022/10/Kalrot-scaled.jpeg)
Kålrot Det är en av de rotfrukter som innehåller mest C-vitamin. Kålrötter ingår i klassiskt rotmos och de gula rötterna kan rårivas i en sallad eller användas i grytor eller soppor. Söt smak.
![](https://kaija.se/wp-content/uploads/2022/10/pepparrot-scaled.jpeg)
Pepparrot En klassiker i det nordiska köket. Den är lite skarp i smaken och används främst som krydda till kött och fisk. Pepparrot är stark och kallas ibland för Nordens chili.
![](https://kaija.se/wp-content/uploads/2022/10/persiljerot-scaled.jpeg)
Persiljero Jättegod att ugnsbaka, steka, fritera eller ångkoka. Också god att riva fin i sallad eller som tillbehör. Persiljeroten liknar palsternacka, men har inte lika söt smak.
Rotselleri Har en kraftfull, lätt söt smak, som ibland kan bli lite stark. Funkar bra i grytor och soppor, men kan även tillagas som huvudrätt. Skär en skiva, grilla och toppa med parmesanost!
![](https://kaija.se/wp-content/uploads/2022/10/Kalrabbi-scaled.jpeg)