Roten till det jättegoda!

Svenska rotfrukter är mättande, prisvärda och nyttiga. Våga ta ut svängarna i grönsaksdisken. Det finns så mycket mer än vår bästa kompisar moroten och potatisen att upptäcka. Säg hej till åtta rotfrukter som vi gillar!

Betor
Rödbetan är vanligast. Även gulbetor, polkabetor och vitbetor odlas i Sverige. De är supergoda att koka och äta med en klick smör och lite salt. Rosta i ugnen, riv i en sallad eller lägg in!

Palsternacka
Tillhör samma släkte som morot. Den växer på samma sätt som morötter, men är större och vit. Palsternackan är söt i smaken och passar utmärkt att baka i ugn, i gratäng eller mos.

Jordärtskockor
Skördas på senhösten och är en riktig delikatess. Smaken är nötig och lite söt. Den är magisk att göra mos av. Funkar i soppa och i ugnen som alternativ till potatis.

Kålrot
Det är en av de rotfrukter som innehåller mest C-vitamin. Kålrötter ingår i klassiskt rotmos och de gula rötterna kan rårivas i en sallad eller användas i grytor eller soppor. Söt smak.

Pepparrot
En klassiker i det nordiska köket. Den är lite skarp i smaken och används främst som krydda till kött och fisk. Pepparrot är stark och kallas ibland för Nordens chili.

Persiljero
Jättegod att ugnsbaka, steka, fritera eller ångkoka. Också god att riva fin i sallad eller som tillbehör. Persiljeroten  liknar palsternacka, men har inte lika söt smak.

Rotselleri
Har en kraftfull, lätt söt smak, som ibland kan bli lite stark. Funkar bra i grytor och soppor, men kan även tillagas som huvudrätt. Skär en skiva, grilla och toppa med parmesanost!

Kålrabbi
Den smakar gott rå helt utan tillagning men kan också användas likt broccoli och blomkål i gratänger och sallader. Kålrabbi är fattigt på kolhydrater och passar dem som håller sådan diet.

 

 

 

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]