Rhum baba från Kaija

Rhum baba med saffran och clementin

En smarrig, härlig, julig kaka, perfekt till lukfikat eller efter maten.

Deg

2 ½ dl vetemjöl

2 tsk färsk jäst

1 dl mjölk

2 ägg

Smör till formen

Rivet skal från 2 clementiner

75 g rumsvarmt smör

1 krm salt

1 msk strösocker

½ gram saffran

 

Sockerlag

2 dl vatten

2 dl strösocker

2 st stjärnanis

2 kanelstänger

1 dl gula russin

3 cl mörk rom

Saft från 2 clementiner

 

Till servering

Sockerlag

3 dl vispgrädde

4 clementiner

 

Sätt ugnen på 225 ˚C

 

Deg:

Sikta mjölet i en bunke.

Gör en fördjupning i mjölet.

Smula ner jästen i fördjupningen.

Värm mjölk till 37 ˚C. Häll ner den i mjölet och rör ut jästen.

Vispa äggen rejält och pösiga och blanda ner den i mjölblandningen.

Vispa degen slät med elvisp. Låt degen stå övertäckt på dragfri plats tills den jäst till sin dubbla storlek.

Det tar ca 30 minuter.

Smörj och mjöla portionsformar eller en muffinsplåt

Skölj och skrubba clementiner i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet från clementinerna.

Rör smör, salt, socker och saffran pösigt. Blanda ner det i degen tillsammans med clementinskalet. Rör degen ytterligare någon minut

Fyll formarna och låt jäsa i 20 minuter.

 

Sockerlag

Blanda vatten, socker, kryddor och russin.

Koka lagen på medelhög värme i 3-4 minuter under ständig omrörning.

Låt svalna och rör i rom och clementinsaft

Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Låt kakorna stå några minuter innan lagen skedas över. Skeda hälften av lagen i omgångar över kakorna i formen när det fortfarande är varma så att de suger åt sig.

Stjälp upp kakorna när lagen sugits upp. Låt svalna.

 

Till servering

Skala clementinerna och skär dem i skivor och blanda med resten av sockerlagen.

Servera med lättvispad grädde och clementiner i sockerlag.

Asiatiska smaker med Joakim Lunblad

Asiatiska smaker med Joakim Lundblad

Välkommen på en kväll fylld av inspiration, kunskap och massor av smak. Kockprofilen Joakim Lundblad är en av Sveriges främsta sushikockar och har en gedigen erfarenhet av det asiatiska köket. Nu kommer han till Kaija och visar hur man gör sushiris på riktigt, skär fisken till nigiri och sashimi och reder ut skillnaden mellan Norimaki,…
Michel Jamais hos Kaija

Vin & mat med Michel Jamais

11 februari 2021

Bourgogne med Michel Jamais

Vin & mat i kombination med Michel Jamais

20 mars 2021