Rhum baba med saffran och clementin

En smarrig, härlig, julig kaka, perfekt till julfikat eller efter maten.

Deg 2 ½ dl vetemjöl 2 tsk färsk jäst 1 dl mjölk 2 ägg Smör till formen Rivet skal från 2 clementiner 75 g rumsvarmt smör 1 krm salt 1 msk strösocker ½ gram saffran   Sockerlag 2 dl vatten 2 dl strösocker 2 st stjärnanis 2 kanelstänger 1 dl gula russin 3 cl mörk rom Saft från 2 clementiner   Till servering Sockerlag 3 dl vispgrädde 4 clementiner   Sätt ugnen på 225 ˚C   Deg: Sikta mjölet i en bunke. Gör en fördjupning i mjölet. Smula ner jästen i fördjupningen. Värm mjölk till 37 ˚C. Häll ner den i mjölet och rör ut jästen. Vispa äggen rejält och pösiga och blanda ner den i mjölblandningen. Vispa degen slät med elvisp. Låt degen stå övertäckt på dragfri plats tills den jäst till sin dubbla storlek. Det tar ca 30 minuter. Smörj och mjöla portionsformar eller en muffinsplåt Skölj och skrubba clementiner i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet från clementinerna. Rör smör, salt, socker och saffran pösigt. Blanda ner det i degen tillsammans med clementinskalet. Rör degen ytterligare någon minut Fyll formarna och låt jäsa i 20 minuter.   Sockerlag Blanda vatten, socker, kryddor och russin. Koka lagen på medelhög värme i 3-4 minuter under ständig omrörning. Låt svalna och rör i rom och clementinsaft Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt kakorna stå några minuter innan lagen skedas över. Skeda hälften av lagen i omgångar över kakorna i formen när det fortfarande är varma så att de suger åt sig. Stjälp upp kakorna när lagen sugits upp. Låt svalna.   Till servering Skala clementinerna och skär dem i skivor och blanda med resten av sockerlagen. Servera med lättvispad grädde och clementiner i sockerlag.