Recept – Tupp i vitt vin!

En mustig gryta på tupp eller kyckling för många. Varför inte passa på att laga på grillen? Funkar finfint året runt!

Skär fläsket i tärningar och bryn det i en torr stekpanna. Låt dem rinna av och lägg dem sedan åt sidan.

Stycka fågeln i stora bitar. Salta, peppra och bryn den i stekfettet. Lägg fågeln i en stor gjutjärnsgryta. Bind ihop fyra kvistar bladpersilja, lagerblad och timjan till en fin bukett och tryck ner mellan bitarna.

Hacka vitlökarna grovt och strö över fågeln. Rör ut tomatpurén i 1 msk rödvinsvinäger och häll i grytan tillsammans med det vita vinet. Lägg ner hela vitpepparkorn och lägg på locket. Låt härligheten puttra svagt i ca 40 minuter.

Lyft ur fågeln och håll den varm. Koka upp såsen. Låt reducera något. Smaka av med vinäger, salt, peppar och en nypa socker. Skala och skär under tiden morötterna i tunna stavar. Skala även de små steklökarna. Tvätta och ansa kantarellerna och stek allt tillsammans i en rejäl klick smör. Vänd till sist ner det stekta fläsket och ta stekpannan från värmen.

Lägg tillbaka fågeln i grytan, strö över svampen, löken, morötterna och stekfläsket. Strö över lite finhackad persilja och servera med en krispig baguette.

Ingredienser (4 – 6 portioner)

  • 1 liten kyckling eller tupp på ca 1-1,5 kg
  • 1 flaska Côte du Rhône Blanc, vitt vin
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 200 g färska skogschampinjoner eller kantareller
  • 10 pärllökar
  • 2 morötter
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 kvistar färsk timjan
  • 5 kvistar bladpersilja
  • 3 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 – 5 vitlöksklyftor
  • Rödvinsvinäger
  • Salt & nymald svartpeppar

 

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]