Recept – Tupp i vitt vin!

En mustig gryta på tupp eller kyckling för många. Varför inte passa på att laga på grillen? Funkar finfint året runt!

Skär fläsket i tärningar och bryn det i en torr stekpanna. Låt dem rinna av och lägg dem sedan åt sidan.

Stycka fågeln i stora bitar. Salta, peppra och bryn den i stekfettet. Lägg fågeln i en stor gjutjärnsgryta. Bind ihop fyra kvistar bladpersilja, lagerblad och timjan till en fin bukett och tryck ner mellan bitarna.

Hacka vitlökarna grovt och strö över fågeln. Rör ut tomatpurén i 1 msk rödvinsvinäger och häll i grytan tillsammans med det vita vinet. Lägg ner hela vitpepparkorn och lägg på locket. Låt härligheten puttra svagt i ca 40 minuter.

Lyft ur fågeln och håll den varm. Koka upp såsen. Låt reducera något. Smaka av med vinäger, salt, peppar och en nypa socker. Skala och skär under tiden morötterna i tunna stavar. Skala även de små steklökarna. Tvätta och ansa kantarellerna och stek allt tillsammans i en rejäl klick smör. Vänd till sist ner det stekta fläsket och ta stekpannan från värmen.

Lägg tillbaka fågeln i grytan, strö över svampen, löken, morötterna och stekfläsket. Strö över lite finhackad persilja och servera med en krispig baguette.

Ingredienser (4 – 6 portioner)
  • 1 liten kyckling eller tupp på ca 1-1,5 kg
  • 1 flaska Côte du Rhône Blanc, vitt vin
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 200 g färska skogschampinjoner eller kantareller
  • 10 pärllökar
  • 2 morötter
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 kvistar färsk timjan
  • 5 kvistar bladpersilja
  • 3 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 – 5 vitlöksklyftor
  • Rödvinsvinäger
  • Salt & nymald svartpeppar