Recept: Rabarberpaj!

Rabarberpaj betyder vår. Syrlig och fräsch. Vi bakar vår med någar jordgubbar och kardemumma under en ljuvligt knäckigt täcke. Vanlijsås eller glass passar fint till.

Gör så här Sätt ugnen på 150°C. Blanda alla torra ingredienser, utom kardemumman i en bunke. Smält smöret i tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna. Ansa och skär rabarbern i ca 4 cm stora bitar. Dela jordgubbarna. Lägg rabarber och jordgubbar i en smord ugnssäker form (ca 26 cm i diameter). Strö över mortlad kardemumma. Bred på smeten. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg. Öka eventuellt graderna under några minuter på slutet för att få den riktigt gyllene knäckiga ytan. Servera gärna ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.

Ingredienser

500 g rabarber 2 dl jordgubbar, går bra med frysta 1 tsk krosssade kardemummakärnor 2 dl havregryn 2 dl socker 1 3/4 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1 krm vaniljsocker 1 krm salt 125 g smör 1/2 dl vispgrädde 1/2 dl ljus sirap smör till formen