Över hundra arter i Stallets trädgård

Hösten 2018 rullade projektet igång. Det som skulle mynna ut i den fantastiska trädgård, med över 100 olika arter, som i dag omger och ramar in Stallet, där Kaija tar emot konferensgäster och andra grupper i magiska miljö.
– Jag blev tillfrågad av Kaija Carlson redan i uppstarten, och eftersom jag jobbat med henne och hennes familj tidigare förstod jag att det skulle bli ett inspirerande uppdrag, säger Cecilia Pilbäck, som är den trädgårdsarkitekt som skapar omgivningarna kring Kaijas utbildningscenter, Stallet, cirka 15 minuter utanför Uppsala.

Stallet, var tidigare just ett stall, men hade stått oanvänt en tid. När idén om en ny byggnad och tillhörande trädgård föddes föll valet snabbt på Cecilia.
– Vi har jobbat med Cecilia tidigare och vi fann varandra direkt. Hon förstår vad vi vill ha, och är genomproffsig i alla moment, säger Kaija Carlson, som tillsammans med maken Rolf byggt Stallet.
– Jag utgår alltid från platsens själ, förklarar Cecilia och fortsätter: Jag vill tillvarata de befintliga värdena, framhäva och förstärka miljön. Att bevara och samtidigt vara fritänkade är viktigt för mig. Där tänker jag och Kaija precis lika.

Trädgårdsmästare Cecilia Philbäck skissar på Kaija utbildningscenter, Stallet

Cecilia börjar ett projekt med att göra stora färgglada skisser över trädgården vid ritbordet.
– Jag gör skisser i olika steg. Först en grovskiss, med stora penseldrag, och sen går jag in på detaljer, väljer växter, sten och mark, berättar Cecilia och visar upp en färgsprakande skiss.

Arkitekturen och materialvalen i Stallet är noga genomtänkta, och inne- och utemiljön flyter samman. Trädgården är en upplevelse i sig, med tydliga avgränsningar med stenmurar, nivåer, häckar och träd, indelad i flera rum gediget gjorda för att skapa stämningar. En plats för möten.
– Det blir ofta ett distinkt resultat, när man gör så, förklarar Cecilia och tillägger: Det här är en sensorisk trädgård, skapad för en sensorisk människa!
Cecilia förklarar att tanken med trädgården är att det ska vara en plats för möten, trädgården ska hjälpa till att skapa trygghet – att få folk att släppa garden och att våga prata, mötas och skapa en grogrund för djupare samtal.

Man förstår snabbt varför valet föll på just Cecilia Pilbäck. Här har vi en trädgårdspsykolog! Ingenting är slump, allt har en djupare tanke.
Cecilias företag heter Tilia Trädgårdsplanering och hon har flera vackra trädgårdar, både offentliga och privata på sin meritlista, bland annat Lycksalighetens ö och Rhododendronpartiet i Stadsträdgården i Uppsala.

Ett stenkast från utekök och bagarstuga ligger en boulebana omgiven av en fruktträdgård, som i sin tur omges av en vildäng. Ingen slump det heller naturligtvis. Ängen hjälper till med pollineringen och gör att buskarna frodas och trivs.
– I Kaijas trädgård är i princip allt ätbart, vi har planterat flera olika bärbuskar, till exempel champagnefärgade röda vinbär, gröna svarta vinbär, oxalsyrefattiga rabarber, vita smultron och hassel. Hallonbuskarna består av nya och historiska arter, hösthallon och gula hallon, vilket gör att man kan skörda och äta under hela sommaren, berättar Cecilia och tillägger: Vi har testat riktigt udda arter som till exempel Gojibär också. Vi får se hur det går …

En örtträdgård med rustika odlingslådor växer fram invid pergolan där just nu späda vinrankor sträcker sig blygt mot himlen.
Ett stenkast bort står ett vackert äppelträd med röda små frukter. Trädet fanns på marken, men nu har flyttats och alla inblandade håller tummarna för att äppellundens första gäst ska slå rot och växa vidare på sin nya plats.
Inom kort kommer trädet att få flera nya kompisar, då äppellunden kommer att berikas med både traditionella och nya arter.
Bevarande och fritänkande, precis som både Cecilia och Kaija!

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]
Bjud på exotisk Taginegryta

Bjud på exotisk Taginegryta

Tagine är ett toppigt kärl gjort av lera eller keramik där man lagar härliga rätter av lamm, nötkött, kyckling och massor av grönsaker.
Testa vårt recept på en härlig gryta

läs mer