Julköttbullar a la Kaija recept

Magiska julköttbullar á la Kaija

Alla har sina favoritköttbullar. Ofta efter recept från mormödrar och mammor. Men vi bara måste få föreslå Kaijas köttbullar. Kokade i buljong, men magisk smak!

 

Så här gör du

Finhacka löken och fräs den lätt i en stekpanna så att vattnet avdunstar. Den ska inte få färg, bara svettas lite.

Köttbullarna spricker inte när du steker löken fint.

Blanda färsen med ägg, alla kryddorna, senap, brun farin, lök samt mjölken

Tips, se till att alla ingredienser har rumstemp förutom mjölken.

När allt är blandat är smeten klar. Forma små köttbullar med händerna.
Blöt händerna i kallt vatten så går det smidigt.

Lägg upp på  baklåtspapper.

Koka upp grönsaksbuljong i en stor kastrull. Jag rekommenderar Renee Voltaire grönsaksbuljong.

Lägg försiktigt i köttbullarna, ett gäng i taget, buljongen ska inte stormkoka, utan sjuda lite lätt.

När köttbullarna flyter upp till ytan fångar du upp dem med en hålslev och låter dem rinna av på ett galler.

När köttbullrna svalnat kan du frysa in dem. Frys dem till exempel tio och tio, så du vet hur många du tinar när det är dags.

Stek köttbullarna i lite smör så de får fin yta!

 

Buljongtrickset kan du såklart använda även när det inte lackar mot jul, byt kryddorna till det som du tycker passar till midsommar eller vardagsmiddagen.

Ingredienser

1 kg köttfärs, blanda hur du vill, (vilt, färs, nöt, lamm )

2 ekologiska ägg

3 msk fransk Dijonsenap

1 gul lök , eller 2 små

2 tsk salt

1 tsk vitpeppar

2 msk brun farin

2 tsk blandade kryddor, mald nejlika, kanel, kryddpeppar, mald muskotnöt

4 msk ströbröd

2 dl ekologisk mjölk

Renee Voltaire grönsaksbuljong till kokning