Låt oss göra ostkakan trendig igen

Ostkakan är en underbar liten kompis som följt oss sedan långt innan farfar var ung. Men bara för att gästerna hade med sig en redig ostkaka när de kom på kalas till Emil i Lönneberga så betyder inte det att den är gammaldags, eller bonnig. Tvärtom! Ostkakan är trendigare än någonsin och en stolt svensk tradition sedan medeltiden. Inte för söt, inte för mastig. Den är busenkel att laga. Gör en rejäl och bjud! Receptet här bredvid går att dubbla. Ostkaka till fest är inte en dum idé ... Förknippa dock inte vår svenska ostkaka med cheesecake, det är en helt annan (också god) historia. Hos Kaija gör vi Stallets ostkaka som utgår ifrån den småländska traditionen. Den är perfekt till eftermiddagsfikat. Servera med lättvispad grädde och en klick varm sylt!

Stallets ostkaka

Ingredienser 5 ägg 10 msk vetemjöl 3,75 dl mjölk 3,75 dl vispgrädde 125 g riven mandelmassa 60 g mandelspån 5 droppar bittermandelarom 1125 g cottage cheese 5 msk strösocker 2,5 krm salt Sätt ugnen på 175˚C Vispa ihop ägg, mjöl, mjöl och grädde. Blanda ner resten av ingredienserna och häll upp smeten i en stor ugnsäker form. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter.