Koka egen svartvinbärsgelé

Svarta vinbären börjar bli klara i trädgårdarna. Saft är poppis, men spara gära bär till gelé också. Svartvinbärsgele till höstens stek är oslagbart. Och en klick hemmagjord svarvinbärgelé i rödvinssåsen gör susen. Dessutom finns det få saker som känns så bra som att ta fram, eller ge bort, en bukt hemgjord gelé. Bättre gåbortspresent finns knappt.

Recept

2 liter svarta vinbär
2 dl vatten
6 dl syltsocker
3 krm atamon

Skölj bären. Släng dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. Kvistar kan därför vara kvar.

Lägg i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp och mosa gärna bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut.

Sätt upp silställningen med silduk runt en bunke.

Låt saften rinna av, låt svalna något och mosa eller krama försiktigt ut så mycket saft du kan. Denna sista saft innehåller mycket pektin så få ut så mycket som möjligt.

Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull. Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen.

Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig. Tillsätt Atamon efter att saften är av spisen och svalnat lite då den inte funkar ifall saften är över 100 grader.

Häll upp vinbärsgelén på väl rengjorda burkar. Låt svalna något och sätt sedan på lock. Låt svalna helt – då stelnar gelén.

Förvara vinbärsgelén mörkt och svalt. Öppnad burk vinbärsgelé förvaras i kylen.

 

Välkommen till Kaija i Stallet

Hos oss kan du ha kundevent, konferenser eller möten i en helt unik, avslappnande och inspirerande miljö. Kom och häng hos oss!
Vi har flera olika miljöer både utomhus och inne: stallet, orangeriet, trädgården, pergolan, bagarstugan, grillplatsen med Ofyren och boulebanan.
Du väljer själv hur du vill disponera Stallet.
Stallet invigdes hösten 2019 och här finns den allra mest moderna utrustningen för en grym konferens eller ett lyckat kundmöte!
Hos Kaija har ni alltid hela stället för er själva

Konferens hos Kaija

Dagkonferens från 1 295 kr/person

Välkomna på kickoff, konferens eller kundmöte. Hos Kaija finns inte ”bara” konferens. Här möts du av lugnet och inspirationen infinner sig redan på parkeringen. Här har ni alltid hela stället för er själva. Både inne i Stallet, i Orangeriet, i vår Bagarstuga och ute i Trädgården med grillplatsen, pergolan, lekplatsen och alla de magiska miljöerna under alla årstider. Vi har toppmodern konferensutrustning och möblerar efter era önskemål. I dagkonferensen ingår förmiddagskaffe med smörgås, lunch och kaffe med hembakat. Lägg till dryckespaket, middag/middagsaktivitet, en femkamp eller annan aktivitet. Eller varför inte en spännande provning?

Skicka en bokningsförfrågan