Kaija testar saffran pistiller eller mald, vilken blir bäst?

Kaija testar saffran

Vi har testat att baka samma saffransockerkaka med två olika saffran, den ena med pistiller och den andra med mald saffran. Båda från samma märke och leverantör. Det vi ska ta reda på är: blir det någon skillnad?

Vi är fyra som testar, tittar, doftar och smakar.

Utseende: Kakan med pistillsaffran är aningen gulare och man ser tydligt röda prickar. Den med mald saffran är också gul och fin.

Doft: Trots att hela rummet dofta saffran så kan man enkelt urskilja en starkare doft på den kaka som det är pistiller i.

Smak: Ingen av oss som testar kan känna någon skillnad. Vi gör till och med blindtester för att försöka hitta nyanser, men icke.

Summering: Känslan är att marineringen har gjort sitt. Och att saffranssorten vi använt håller hög kvalité. Smakmässigt funkar båda varianterna lika bra, men vill man ha en snygg och liiiite mer väldoftande kaka är omald saffran att satsa på.

 

VINN KVALITETSSAFFRAN OCJH TESTA SJÄLV: Tävla på Facebook.com/kaija.se

 

Tips till sig som ska använda saffran

  1. Köp hela pistiller, nuförtiden finns det i de flesta välsorterade mataffärer.
  2. Titta om du kan. Om du kan se hur saffranet ser ut så leta efter de rödaste pistillerna, de ger mest smak!
  3. Marinera! Blanda dina mortlade pistiller (blanda i lite strösocker så är det lättare att mortla), eller saffranspulvret i en skvätt konjak, rom eller vodka. Minst en dag innan du ska använda det. Gärna längre.

 

Om Saffran

Saffran som kommer från pistillen i saffranskrokus. Det krävs cirka 100 000–150 000 krokusar som plockas och rensas för hand för att utvinna 1 kilo torkad saffran.

Saffran förknippas ju starkt med jul och advent, men glöm för guds skull inte bort saffranet under resten av året. Saffran gör vilken fiskgryta som helst gudomlig till exempel.

sockerkaka med saffran recept på kaija.se

Sannas Supersaftiga Saffranskaka

Recept: Snabb, enkel och gudagod.