Kaija hälsar på Skogsbackens ost

Hemma hos Marih och Ramon Jonsson, vid den lilla skogsbacken som man når via slingriga vägar strax utanför Örsundsbro, tillverkas genuin, fantastisk ost! En pärla för ostälskaren.

Skogsbackens ostar tillverkas för hand och i liten skala i det lilla mejeriet som drivs av egen solenergi. Marih och Ramon startade osttillverkningen 2010 och har snabbt blivit ett populärt inslag på marknader och i butiker runt om i Uppland.
Paret gör ostar som de själva tycker om och har även lagt till hemkärnat smör i utbudet och man erbjuder också kurser i ostystning för nybörjare.

Vi hälsar på i deras butik och café, som ligger vid Salnecke slott en solig eftermiddag. Det lilla caféet som ryms i en gammal ladugård är nästan fullt. Bakom disken står Marih och berättar leende om ostarna och tipsar ett tyskt par på genomresa om cheddarsmöret.

Ramon dyker upp med ett knippe nyplockade morötter till köket. Och hejar glatt på dem han möter. Vi passar på att äta lunch, en av oss testar ädelost- och broccolipaj, och konstaterar att det är den bästa paj han någonsin ätit! Vi andra äter landgång med utvalda godsaker från det egna mejeriet. Mycket smarrigt!

Innan vi beger oss hemåt, handlar vi med oss det vi kom dit för. Ost så klart! En bit av hårdosten Don Ramon som lagrats tio månader i jordkällaren, en rejäl bit av den prisbelönta mögelosten Skogsbackens Blå och Skogsbackens fantastiska cheddar får följa med hem.
Och vi kan ju inte motstå cheddarsmöret som det tyska paret valde. På kvällen låter vi smöret smälta på en var sin grillad köttbit. Jösses, så gott!
Vi avrundar middagen med dagens inköp och konstaterar att utflykten från Uppsala till Örsundsbro var en mycket god idé och att vi kommer att göra om den.
tHemsida:
www.skogsbackensost.se

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]