Helt olika smak och doft beroende på glas

Den 20 oktober är det Internationella champagnedagen. I år infaller den på söndag. Den bör ju firas med stil och finess så klart. Vi på Kaija hjälper er på traven och har provat en champagne i sju olika glas. Och skillnaden överraskade både sommelierrävar och oss andra.

Vi testar en Pol Roger, som är en ganska vanlig och populär variant, i sju olika glas. Och jösses, vilken skillnad det är mellan olika glas, både när det gäller smak, bubblor och doft.

Vi provade i dessa glas, alla olika i form, tjocklek och prisklass.

  1. Champagneglas (Svalka, Ikea)
  2. Rödvinsglas (Svalka, Ikea)
  3. Vitvinsglas (Spiegelau Authentis vitvinsglas)
  4. Champagneglas (Spiegelau style champagne flute)
  5. Coupeglas (Iittala Essence champagneskål)
  6. Champagneglas (Riedel Vinum Cuvée Prestige)
  7. Vitvinglas (Riedel Vinum Riesling/Zinfandel)

Champagne ska serveras kyld, men på senare år har trenden mera pekat åt att höja temperaturen en aning. Många rekommenderar nu 10-12 grader för att få fram smaken. Årgångschampagne kan till och med serveras en smula mindre kyld än så.

Det är också viktigt att ditt champagneglas är diskat ordentligt. Inga fettfläckar från fingrar och var extra noga med att inga som helst spår av diskmedel finns kvar. Diskmedel är nämligen en effektiv bubbeldödare som vi inte vill ha när vi dricker vår champagne.

Vi går igenom glas för glas och börjar med att använda näsan.

Doft

  1. Champagneglas (Svalka, Ikea): En mild trevlig doft
  2. Rödvinsglas (Svalka, Ikea): Syran slår emot dig, det doftar alkohol
  3. Vitvinsglas (Spiegelau Authentis vitvinsglas): Man kan ana en doft av kork en svag doft av jäst
  4. Champagneglas (Spiegelau style champagne flute): En angenäm doft av med inslag av rostade toner
  5. Coupeglas (Iittala Essence champagneskål): Obefintlig doft. ”Det här glaset skulle lika gärna kunna vara tomt, det luktar ju ingenting” utbrister någon spontant.
  6. Champagneglas (Riedel Vinum Cuvée Prestige): Bra spänstig doft
  7. Vitvinglas (Riedel Vinum Riesling/Zinfandel): Påminner om glas nummer 4. Bra doft. Lite rostat bröd …

 

Bubblor & smak

  1. Champagneglas (Svalka, Ikea): Bubblorna är få, smakar mest ingenting
  2. Rödvinsglas (Svalka, Ikea): Skummig och i jämförelse med nummer 1 nästan en chock. God smak
  3. Vitvinsglas (Spiegelau Authentis vitvinsglas): God, med bra syra. Frisk.
  4. Champagneglas (Spiegelau style champagne flute) Inte mycket bubblor kvar, men de som är kvar känns lena, smaken finns kvar. Fruktig smak.
  5. Coupeglas (Iittala Essence champagneskål): Dåligt med bubblor och skum, men god smak. Påminner om vitt vin med bra frukt. Passar perfekt om man inte vill ha för mycket bubblor och skum.
  6. Champagneglas (Riedel Vinum Cuvée Prestige): Här kommer smaken till sin rätt. Mycket eftersmak och eleganta bublor. ”Smaken kommer tillbaka i gommen både två och tre gånger” säger en av våra vinkunniga.
  7. Vitvinglas (Riedel Vinum Riesling/Zinfandel): Okej, Bra mousse, men lite mesig. God smak och syra. Påminner lite om vitt vin. Vinet tappade bubblor i det här glaset, men ingen smak.

SUMMERING

För det första: smaken är alltid som baken. En del gillar mycket bubblor och skum, andra uppskattar när det är lite lugnare i glaset.
Det första vi lär oss av det här att det är oerhört stor skillnad mellan glasen. Vi rekommenderar verkligen att testa i olika glas hemma. Om inte annat för att överraskas av den enorma skillnad ett glas kan göra på en dryck.

Enligt vår lilla testgrupp på fem personer kan vi konstatera att de bästa glasen för att få ut det bästa ur din champagne är glas med droppform. Inte för smala upptill dock och vi enades också om att det känns godare att dricka ur tunna glas.

 

God champagnedag!

Champagne kan variera från att vara riktigt söta viner till helt torra. Sockerhalten skall anges på flaskan och de olika varianterna är:

Doux – sötast, mer än 50 g socker per liter

Demi-Sec – halvtorrt, 33-50 g per liter

Sec – torrt, 17-35 g per liter

Extra dry – ännu lite torrare, 12-20 g per liter

Brut – nästan helt torrt, mindre än 12 g per liter

Extra brut – helt torrt, 0-6 g per liter

Brut nature – 0-3 g per liter (alternativa benämningar inkluderar ”brut 0”, ”brut intégral” ”non dosage” (då inget socker alls tillsätts) och ”brut 100 %”)

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]