Halloumi, eldost, stekost, grilloumi …

Kärt barn har många namn. Ost av halloumityp har blivit superpoppis under senare år. I välsorterade matbutiker finns ofta flera olika varianter, med olika namn. Men vad är egentligen skillnaden?

Ost av halloumityp är salt och fast i sin karaktär. Och den har en imponerande bred reportoar … På grill eller i stekpanna, någon minut på varje sida och osten får en snygg bränna och krämig kärna. Att woka är osten en given succé. Den krämiga karaktären är ett kanonalternativ till både kött, kyckling eller tofu.

Halloumi är färskost, ett traditionellt hantverk från Cypern. Den ska innehålla max 80 procent komjölk och 20 procent get- eller fårmjölk. Osten saltas och äts färsk eller konserverad i saltad vassle. Osten har hög proteinhalt och kan med fördel grillas eller stekas i olivolja eller smör, då den inte smälter utan får en krispig saltad yta.

Eldost. Svenska gårdsmejerier har varumärkesskydd på Eldost, en svensk motsvarighet till Halloumi, vilket innebär att medlemmar i Svenska gårdsmejerier får använda namnet. Eldost kan tillverkas av ko, get, får eller buffel eller en blandning.

Grillost eller Stekost, liknar Halloumi i smak och konsistens. De flesta är tillverkade av enbart komjölk.

Grilloumi är leverantören Fontanas eget varumärke och kan produceras i vilket land som helst.

Relaterat

så-smakar-osten

Så smakar ostarna!

Ostar av Halloumityp finns nu mer i många olika varianter. Vi har testat några av dem.

halloumifritters_ny

Ostfritters med srirachamajonnäs

Recept på ostfritters med srirachamajonnäs.

eldostpasta

Eldostpasta

Riven eldost gör susen i pastan!