Tzatziki med saltgurka

Grilltillbehör Kaijastajl

Smör med smak av Janssons frestelse

75 gram smör till 4–6 personer.

Gör så här: Hacka 8 ansjovisfiléer grovt. Skala och hacka en gul lök fint. Hetta upp 2 msk smör i en liten kastrull och fräs allt hack försiktigt. Det ska inte bli brynt. Låt svalna. Rör ihop med resten av smöret.

Forma till en korv, plasta och kyl.

Tzatziki ala Stallet

Ingredienser

1 gurka

1 saltgurka

1 vitlöksklyfta

1 tsk rödvinsvinäger

1 dl strimlad dill

3 dl turkisk yoghurt

1 msk olivolja

1 tsk honung

Salt och peppar

Gör så här: Skölj den färska gurkan, gröp ur köttet i mitten, riv båda gurkorna. Låt rinna av på hushållspapper eller i en sil.

Riv vitlöken på det finaste järnet och vänd ner i det övriga hacket.

Tillsätt vinäger, olja, honung, salt och peppar.

Rör till sist i yoghurt. Låt stå och strö över hackad dill strax före servering.

Coleslaw på spetskål

Ingredienser: 1 litet huvud spetskål (det går bra med späd vitkål också), 2 msk sherryvinäger, 1 tsk flytande honung, 1 liten lätt mosad vitlökslyfta,  kallpressad olivolja, flingsalt och svartpeppar.

Gör så här. Skiva ett kålen tunt, helst på mandolin, blanda strimlorna med ca 1 tsk flingsalt och krydda med svartpeppar.

Tvätta händerna och massera in saltet in i kålen ordentligt.

Blanda en dressing. Börja med vinägern,  tillsätt honung och vitlöksklyftan. Smula i lite flingsalt dra ett varv med svartpepparkvarnen. Rör om och droppa i oljan under lätt vispning med en gaffel eller med en liten sked.

Blanda alltsammans med majonnäs till lagom konsistens.

Kantisar beskuren

Syltade kantareller

Spar en bit av sommaren till hösten

WWW karreburgare , grönsaker

Mustig karré på tre olika vis

Ett kött som smälter i munnen

sommarsallad från kaija

En sallad fixar festen

Lägg lite möda på en god sallad, så är du hemma