Grilla, röka, halstra …

Trä korv på pinne över eld, grilla indirekt, rök, halstra eller kör en långsam BBQ.
Variationerna är många …

Direkt grillning

Den vanligaste formen av grillning som innebär att du grillar direkt över värmen.
Fördela kolen/briketterna jämnt över grillen, eller tänd alla brännare på gasolgrillen och grilla maten på gallret.
Passar: Mat som tar mindre än 15 minuter att bli färdigt som hamburgare, tunna filéer, grönsaker, och grillost.

Indirekt grillning

Indirekt grillning används om du ska grilla något i mer än 15 minuter eller vill grilla långsamt.
Lägg briketterna/kolen på varsin sida av grillen, eller skruva bara upp de yttersta brännarna på din gasolgrill. Lägg sedan maten mitt på gallret så de inte grillas direkt.
Passar: Hel kyckling, lamm och nötstekar.

Cirkulär värme

Används för att få grillning från sidan.
Lägg briketterna i en ring längs kanterna och lägg maten mitt på gallret. Placera en stor aluminiumform i mitten av grillen som fångar upp köttsafterna så slipper du rengöra där efteråt. Med gasolgrill: Använd i stället indirekt grillning.
Passar: Pizza och bröd.

Rökning/BBQ

Motsatsen till den traditionella grillningen där maten tillagas snabbt på hög värme. Med BBQ-metoden blir framdelskött och lite segare
bitar möra då fettet smälter långsamt och hjälper till att fukta köttet. Det går bra att röka på en vanlig klotgrill. Håll nedre spjället helt öppet och spjället på locket en aning öppet.
Det blir en kombination av indirekt grillning och varmrökning, vilket ger ett fantastiskt bbq-resultat. Du kan köpa en grill med separat rökinsats eller ett rökskåp också, men principen är densamma.
Så funkar det. Lägg kolen på sidorna och ställ en metallskål eller folie vikt som en låda i mitten. Fyll skålen med träspån (finns mängder att välja på), blötlägg spånen för kraftigare röksmak. Du kan lägga spån direkt på glöden också. Rök maten indirekt, dvs inte direkt ovanför kolen. Grilltempen ska vara cirka 100 grader och det bästa är om du låter rökningen ta tid. Lägg på locket och justera spjället på locket, håll koll på temperaturen.nDu kan med fördel använda dig av en grillplanka.

Plankgrillning

Numera kan man köpa tunna träskivor som blötläggs ett par timmar innan den marinerade eller kryddade råvaran läggs direkt på dem. Vid direkt grillning smaksätter plankan råvaran, samtidigt som den röks och tillagas.

Stenbakning

Direkt grillning med en täljstensskiva som du lägger på grillgallret. Perfekt till pizzabak!

Halstring

Används till fisk och grönsaker, använd ett halster för att hålla ihop fisken.
Lägg din mat i halstret och grilla direkt över kolen. Halstret ger snygga grillränder. och är smart att använda för att undvika att maten faller isär på gallret.

OCH DU … Tålamod!
Vänta tills ett lager av vit aska täcker kolen.
Det tar säkert 20 minuter innan det är dags  att grilla!

 

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]