Efter helgen brukar det varar trångt i kylskåpet bland alla rester. En ypperlig idé är att göra paj. Fyll pajskalet med det du har hemma!
Kaija snodde ihop en quiche med julskinka och en variant med grönkål. Hur gott som helst!
Recept:
Pajdeg
75 gram smör
2,5 dl mjöl
0,75 dl creme fraiche
Blanda alla ingredienser, kyl degen i en halvtimme, platta ut i formen och nagga.
Fyllning
300 g grönkål
3 rödlök
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 dl riven julost
Förväll grönkålen och låt vätskan rinna av, stek rödlöken i smör och låt grönkålen puttra med på slutet.
Vispa äggen lite lätt, fyll i med vispgrädde och mjälk samt den rivna osten.
Fyll pajen och grädda i ca 30 min. I 175 grader
Paj med julskinka
Pajskal:
3 dl mjöl
125 gram smör
2,5 msk vatten.
Blanda o kyl, minst 30 min. Tryck ut degen i pajform
Fyllning
1 purjolök, skiva tunt o stek i olja
Ca 300 ge julskinka, tärna smått o stek
3 ägg
Grädde / mjölk 2+1 dl
3 dl blandade ostrester
Salt o peppar.
Skiva purjolöken tunt och stek i olja, tärna skinkan och blanda med purjon i stekpannan. Salta och peppra.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde
Lägg i pajskalet tillsammans med riven ost och häll över äggmjölken.
Grädda i 40 min ca 175 grader
Servera med grönsallad, spenat, ruccola, gurka, tomat, oliver, sesamfrön, rostade mandelspån och pinjenötter. Ringla över en dressing av citronolja, rapsolja, citron, och salt