Gör paj av julens rester

Efter helgen brukar det varar trångt i kylskåpet bland alla rester. En ypperlig idé är att göra paj. Fyll pajskalet med det du har hemma!
Kaija snodde ihop en quiche med julskinka och en variant med grönkål.  Hur gott som helst!

Recept:

Pajdeg

75 gram smör

2,5 dl mjöl

0,75 dl creme fraiche

Blanda alla ingredienser, kyl degen i en halvtimme, platta ut i formen och nagga.

 

Fyllning

300 g grönkål

3 rödlök

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

3 dl riven julost

 

Förväll grönkålen och låt vätskan rinna av, stek rödlöken i smör och låt grönkålen puttra med på slutet.

Vispa äggen lite lätt, fyll i med vispgrädde och mjälk samt den rivna osten.

Fyll pajen och grädda i ca 30 min. I 175 grader

 

Paj med julskinka

 

Pajskal:

3 dl mjöl

125 gram smör

2,5 msk vatten.

Blanda o kyl, minst 30 min. Tryck ut degen i pajform

 

Fyllning

1 purjolök, skiva tunt o stek i olja

Ca 300 ge julskinka, tärna smått o stek

3 ägg

Grädde / mjölk 2+1 dl

3 dl blandade ostrester

Salt o peppar.

Skiva purjolöken tunt och stek i olja, tärna skinkan och blanda med purjon i stekpannan. Salta och peppra.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde

Lägg i pajskalet tillsammans med riven ost och häll över äggmjölken.

Grädda i 40 min ca 175 grader

Servera med grönsallad, spenat, ruccola, gurka, tomat, oliver, sesamfrön, rostade mandelspån och pinjenötter. Ringla över en dressing av citronolja, rapsolja, citron, och salt