Fermenterat, inlagt, picklat!

Att fermentera eller lägga in grönsaker är en gammal metod för att konservera och förlänga livstiden för råvaror med begränsad säsong. Ett smart, gott och nyttigt sätta att ta vara på maten, helt enkelt!

I dag har har de gamla sättet att ta tillvara på grönsakerna fått ett uppsving! Förutom att det är vansinning gott, roligt och helt i linje med att vi försöker ta tillvara på maten på ett mer medvetet sätt finns det också stora hälsovinster med den här typen av mat. Man bevarar grönsakernas c-vitamin på ett bra sätt och upptaget av bland annat järn och zink förbättras. Immunförsvaret förstärks genom att mjölksyrabakterierna bildar peptider som hämmar eller dödar oönskade bakterier. Det finns också andra hälsosamma effekter för kroppen med att tarmväggen stärks och att man håller sig mätt längre med ett lägre GI.
Några exempel på fermenterade produkter är kimchi, surkål men även surdegsbröd, mögelost, filmjölk, kombucha, vinäger och soja. Vissa av de här produkterna har pastöriserats och innehåller därför inga levande bakterier.

Att pickla grönsaker har länge varit en trend och är verkligen gott och bevarar grönsakerna men har inte samma hälsoeffekter. Prova gärna att pickla silverlök i stället för rödlök! Det blir fantastiskt gott och smakar lite mer som syltlök.
Det tar några veckor att fermentera eller syra grönsaker och det finns många recept och beskrivningar att hitta. Tänk på att de glasburkar som används ska vara ordentligt rena. Diska noga i hett vatten och ställ i ugn i 110 grader i minst 10 minuter. OBS, lägg inte med gummipackningar utan koka dem i kastrull i minst 10 minuter.
Passa på att göra en burk extra och ge bort. Det är både vackert och smakrikt, du kommer garanterat att göra succé.

Faktaruta

Pickla mera!

Lite flädersaft i lagen ger en lite annorlunda och frisk smak. Pickla silverlök eller morötter i olika färger. Eller andra grönsaker du gillar Testa dig fram!

1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1/2 dl koncentrerad flädersaft

 

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]