Fem kokböcker för barn

Höstlovet är här och barnen är hemma. Lovet kallas också läslov. Läsa kokbok rekommenderar vi.
Vi har med hjälp av fyra småkockar i åldrarna 5–13 år valt fem böcker som passar småbagare och kockar.

Cookie rookie: för dig som älskar att baka!

9-12 år
Av: Johanna Westman
Förlag: Rabén & Sjögren

Det här är en uppdaterad upplaga av Första bakboken som kom 2003. Klassikerna finns kvar blandat med nya recept, som whoopies, mums-mums och banankaka. Och lättbakade bröd, som nattjästa frallor, focaccia och filmjölkslimpa. Här hittar man också jässkola, sockerkaksskola och kakdegsskola.

 

 

Barnens stora kokbok: steg för steg

6-9 år
Av Clara Lidström och Annakarin Nyberg
Förlag: Rabén & Sjögren

Boken samlar det delar av den prisbelönta steg-för-steg-serien där bland annat Baka, Laga och Mellis samt några utvalda recept från Odla och Kalas med.

Recepten har tydliga och lekfulla illustrationer som gör att barnen kan klara hela processen själva.

 

 

Barnens kockskola: middag för hela familjen

10-14 år
Av: Sara Begner
Förlag: Norstedts

Här får barnen lära sig hela processen i att laga mat. Från planering, till inköp och tillagning. Innehåller recept på både mellanmål och hela middagar för hela familjen.

Med tydliga steg-för steg-bilder och smarta trix som gör barnen till småproffs i köket.

 

 

100 fantastiska fakta om mat

9-12 år
Av Sam Baer
Förlag: Tukan

100 spännande och fascinerande fakta med syfte att inspirera och lära barn om maten vi äter.

På varje uppslag i boken finns ett påstående och faktan bakom varje påstående förklaras med flera korta texter och en mängd bilder. Är det till exempel sant att man pruttar av bönor? Eller att det finns en krydda som är dyrare än guld?

 

 

Vi bakar och lagar mat

Från 4 år
Av: Bisse Grenert
Förlag: Semic

Recept som är jättelätta att förstå och boken vänder sig både till de som inte kan läsa så bra än och till dem som kanske inte lagat jätetnycket mat eller bakat innan.

Roliga och tydliga illustrationer visar hur man gör. Steg för steg

Den här boken kom ut 1993 och har lagt grunden för intresset för mat och bak för många under årens lopp. Recepten är basic som frallor, bullar, kakor och chokladbollar men även pizza, äppelpaj, muffins, kokt ägg och smörgåsar i våffeljärn till köttfärsbiffar, fiskgratäng och pannkaka.

glögg beskuren

Dags att göra slånbärsglögg!

Att göra egen glögg till advent är ett säkert sätt att imponera på din omgivning.

lAX-NY2

Enkelt helggodis med lax

Perfekt tilltugg till välkomstdrinken

halloumifritters_ny

Ostfritters med srirachamajonnäs

Recept på ostfritters med srirachamajonnäs.