Ett gäng ostälskare på kurs i Stallet

Tolv vetgiriga ostlovers samlas en ruskig novemberkväll inne i mysiga Stallet för kursen ”Ost och dryck i kombination”.

Kaija Carlson är sommelier och fromager och delar med sig av sina gedigna kunskaper under kvällen som börjar med en varm mustig soppa på kastanjechampinjoner med sherry i Orangeriet medan regnet strilar ner i mörkret utanför. Man enas om att det nog är en hel del grädde i och att den smakar himmelskt. Flera vill ha receptet och surdegsbrödet som serveras till går åt i ett nafs.

Gruppen delar upp sig vid borden och Kaija inleder med att gå igenom våra grundsmaker och ostens historia. Hon berättar entusiastiskt om de olika ostfamiljerna, mögelkulturer och olika sätt att framställa och lagra ostarna.

Det utbrists flera Aha! Oj! Och det hade jag ingen aning om, runt borden.

Snart blir det dags för provsmakning. Systematiskt går sällskapet igenom sex olika ostar och sex viner, tre röda och tre vita – utvalda med omsorg för kvällens provning. Kaija uppmanar gästerna att prova olika kombinationer – både perfekta matchningar och direkta NoNo:s. Samtliga förvånas över skillnaden i smakupplevelse när man kombinerar på olika sätt.

Trots att gästerna inte känner varandra innan är stämningen hög och det diskuteras högljutt mellan tuggorna.
Det kommer frågor om både avancerad och mer enkel art och Kaija svarar på allt, berättar anekdoter som får gästerna att brista ut i gapskratt.

Kvällen susar fram, gästerna fyller på dryck och diskuterar vidare. Efter cirka tre timmar är det dags för efterrätt. Cheesecake så klart. Kaijastyle, men färska blåbär och hallon.

Tolv ostlovers vandrar hem från Stallet och Kaija med en hel del ny kunskap och mätta magar.

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]