Alla kan baka en tårta. Och en maffig tårta slår ju vilket finfika som helst. Så passa på att imponera på omgivningen och baka en tårta.
Grunden för en tårta är bottnarna. Sockerkaksbotten ska vara lätt och fluffig och är enkel att baka. Köpta funkar också. Det går så klart bra att variera sin botten. Maräng, choklad, mazarin och mandelbotten är några exempel.
Om du använder sockerkaksbotten så vinner du på att fylla den dagen innan så den får safta till sig. Droppa gärna på lite saft, punch eller sockerlag för att få den extra god och saftig.
Det är fyllningen som gör tårtan, vaniljkräm är ett säkert kort, men mousse, krämer, Nutella, lemoncurd och sylt är ju supergott!
Klä tårtan i grädde, smörkräm, frosting, bär eller marsipan.
Sen gäller det att gå loss med dekorationerna. Spritsa, färga, gör marsipanblommor eller lägg på vackra bär.
Du lägger själv nivån. Men var inte rädd för att ta ut svängarna!
Recept: Kaijas sommartårta med Rice krispies
Ingredienser, botten:
4 äggvitor
4 droppar ättika
3 dl socker
3 dl Rice krispies
Fyllning
4 äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
Dekoration
Vispad grädde
Bär och/eller frukt
Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Vispa vitor och ättika till ett hårt skum. Blanda ner sockret, lite i taget och sedan Rice krispies.
Bred ut på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda i cirka 65 minuter.
Sjud under tiden äggulor, socker och grädde tills det tjocknar. Ta av kastrullen från spisen. Blanda i vaniljsocker och kallt smör, rör tills allt är en len kräm och låt kallna i kylen.
Dela botten i två delar, lägg krämen mellan och toppa med vispad grädde, frukt/bär. Kasta på några myntablad om du har!
Gör dubbel sats om ni vill ha en ”långpannestor” tårta!