Det finns en ny böna i stan

Sju kaffeälskare samlats i Kaijas utbildningsanläggning Stallet för att testa kaffe. Testpersonerna vet inte vilka sorter, eller vilket fabrikat man provar. Gänget testar både bönor, malet och bryggt kaffe.

Uppsala har ju en stolt kaffetradition med Lindvalls Kaffe som bryggt kaffe och spridit väldoft i hörnet av Kungsgatan/Standbogatan sedan 1891.
Det dyker upp flera nya små hantverksrosterier och ett av dem är Uppsala Kafferosteri. Kaija samlade ett glatt gäng i Stallet för att testa sex av deras sorter som nu finns att köpa i utvalda butiker.

018

Gyllenbrun, lite halvmatt böna. Stora i storleken och bönorna är hela och fina. Kaffet doftar milt och fylligt, Några säger sig känna citrus eller åtminstone frukt. Smaken är mild, någon kallar den ”lite mesig”, men inte alla håller med. Någon tycker att smaken ”känns god i munnen – som en chokladbit som smälter”.

 

Tänk om

Mindre mörkbruna hela och fina bönor med en frisk doft av rostade hasselnötter. ”Bönorna ser ut som chokladgodis”, konstaterar en av testarna, de andra hummar med.
Vid smakningen känner de flesta en tydlig beska och rostade kryddiga toner. Tre i smakpanelen har denna som favorit.

 

Florence

Marmorerade, ovala, lite ljusare bönor, lite olika i storleken vilket gör att någon gissar att det kan vara en blandning (Vilket det är!)
Alla sju kaffeprovare tycker sig känna en fruktig, nästan syrlig doft och någon lägger till vanilj.
Kaffet har en smak av rostade toner med ett gott karamelligt inslag.

 

Muskedunder

Mindre bönor som någon kallar gulliga med doft av nötter och frukt. Bönorna är fina och hela. Bra kaffe, utbrister någon vid första sippen. Resten håller med om att det ”smakar mycket kaffe”. Man enas också om att det finns en gräddig eftersmak. Ett par utser genast den här till kvällens favorit.

 

Kanon

Det luktar krut, utbrister någon och sniffar på bönorna (Utan att ha en aning om vad kaffesorten heter). Andra bestämmer doften som rökig, kryddig, rostad och bränt socker. Någon tycker att bönorna är snygga (!) och smakomdömena är tydlig beska, lite pepprig och ”mycket smak”.


Smaken är som baken, och alla har sina favoriter. Läs mer om Uppsala Kafferosteri på uppsalakafferosteri.se/

Kaffet kom till Sverige i slutet av 1600-talet och ansågs då lindra och bota sjukdomar och såldes på Apoteket. Karl XII var dock en riktig kaffetunna vilket medförde att kaffet blev poppis även för friska och krya under början av 1700-talet. Dock förbjöds kaffedrickandet 1756 av bondeståndet som en reaktion på det tidigare förbudet mot att brygga brännvin för husbehov. Så kan det gå. I dag är, tack och lov, ordningen återställd och vi dricker kaffe som aldrig förr. Drygt tre koppar/dag i snitt!

 

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]