Slånbären är mogna att plockas efter den första frosten och du hittar dem lite överallt, dock sällan i butiken. Du får helt enkelt bege dig ut i naturens skafferi. Var försiktg när du plockar. Slånbärsbusken har gigantiska taggar!
Gör så här:
Plocka slånbären efter en rejäl första nattfrost, de är fruktansvärt beska annars. Var försiktig, slånbärsbuskar är orimligt taggiga!
Stöt anis, kardemummakärnor och kryddnejlikor i en mortel lite grovt.
Skölj bären, lägg dem i en stor bunke eller kastrull tillsammans med kanelstängerna, och det rivna apelsinskalet
Koka upp vatten och slå över bären. Rör om och låt svalna. Rör några gånger under tiden.
Sila i en stålsil eller fint durkslag. Koka upp saften igen och slå åter över bären. Upprepa 3-4 gånger.
Efter ett par gånger kan du passa på att mosa bären mot kanten när du rör om.
Koka upp glöggen med sockret innan du häller över bären sista gången.
När bären svalnat för sista gången är det dags att sila. Använd silduk! Det funkar med kaffefilter, men är mer än lovligt bökigt.
Blanda i ett par teskedar atamon om du ska spara glöggen längre än några veckor
Gör rent glasflaskor ordentligt. Värm ugnen till 110 grader och låt flaskorna stå i ugnen ungefär 10 minuter. Häll upp medan de fortfarande är lite varma.
Antingen blandar du i konjak innan du buteljerar. Tänk ca 1 dl konjak till 1 liter glögg.
Eller så blandar du i konjaken vid servering
Häll upp. Sätt på snygga etiketter och bjud någon du gillar.
Ingredienser ca 2 liter
Ca 3 liter slånbär (plockas efter frosten)
2 l vatten
Rivet skal från en apelsin
4 stjärnanis
6 kanelstänger
1,5 msk kardemummakärnor
2 msk kryddnejlikor
1,5 dl strösocker
1, 5 dl brunt farinsocker
2 tsk atamon
Eventuellt Konjak