Bjud på exotisk Taginegryta

Jättekontinenten Afrika bjuder på en mängd olika mattraditioner.
I Marocko i norr lagas ofta traditionell mat i en Tagine – ett toppigt kärl gjort av lera eller keramik där man lagar härliga rätter av lamm, nötkött, kyckling och massor av grönsaker.
Tanginkärl finns att köpa i välsorterade butiker med köksredskap.

Kycklingtagine recept
Ingredienser (6 pers)
• 4 kycklingklubbor
• 3 gula lökar
• 1,5 dl gröna oliver
• 3 citroner
• 2–3 finhackade vitlöksklyftor
• 1 knippe grovhackad färsk koriander
• 1 knippe grovhackad persilja
• ca 3 dl vatten
• 1 g saffran
• 1 tsk ingefärapulver
• 1 tsk gurkmeja
• 2 tsk chilipulver
• 2 tsk spiskummin
• svartpeppar
• salt

Gör så här
Dela kycklingklubborna i två, krydda ordentligt med nymalen svartpeppar. Stek i upphettad olja 4–5 min på varje sida. Ställ åt sidan.
Skär löken och stek den glansig på medelvärme med smör och olja. Använd samma stekpanna som till kycklingen!
Tillsätt alla kryddor och fräs lite.
Skala citronerna och finhacka. Lägg fruktköttet i stekpannan med löken, fräs lite till. Tillsätt vatten, låt såsen koka upp och putta på medelvärme i en kvart ungefär. Smaka av med salt.
Lägg kycklingen i en Tagine (det går att laga i gjutjärnsgryta eller lergryta också). Häll såsen över kycklingen. Toppa med oliver.
Ställ in grytan i en kall ugn, sätt sedan på värmen, 175 över och undervärme. Låt allting tillagas i ungefär två timmar under lock, tills kycklingen är helt färdiglagad.
Efter halva tillagningstiden kan du lyfta på locket och ösa kycklingen med såsen. Servera Tagine med nybakat bröd, ris eller couscous.


Hämta din sommarpamflett fylld av inspiration från världen på ICA Kvantum Gränby

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret och skicka, så preliminärbokar vi om det är ledigt. Skriv gärna vilket datum du vill ha om du vet det. Vi hör av oss till er så fort vi kan. Du förbinder dig inte till något, detta är bara en förfrågan. Vi hörs/Kaija & Co

 

[contact-form-7 id="4991" title="Kontakta ny"]