Ätbara juklappar hos Kaija

Ätbara julklappar

Att göra ätbara julklappar är både roligt och alltid uppskattat. För vem vill inte ha hemlagat med en stor dos kärlek under granen?

Sofias granola

1 dl hasselnötter

1 dl sötmandel

1 dl cashewnötter

1 dl havrekärnor

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl hela linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl ekologiska kokosflingor

2 msk kanel

1 ½ tsk vaniljpulver

½ dl flytande kokosolja

½ dl vatten

torkade äppelbitar

torkade kokosbitar

russin

gojibär

torkade aprikoser

Sätt ugnen på 175 ˚C.

Hacka nötterna. Häll nötterna, fröerna och kokosflingorna i en långpanna. Strö över kanel och vaniljpulver och blanda väl.

Blanda kokosoljan med vattnet. Häll blandningen över nötterna och rör om.

Rosta i ca 20–25 minuter eller tills granolan har fått fin färg. Rör om var femte minut.

Låt granolan svalna. Blanda i äppelbitar, kokosbitar, russin, gojibär och aprikoser. Häll granolan i en lufttät burk.

Bind ett vackert snöre om, dekorera och texta en fin lapp.

 

Saffransskorpor

100 g smör

½ g saffran

2 ägg

1 ½ dl socker

5 dl vetemjöl

1 dl hel sötmandel

råsocker

Sätt ugnen på 175 ˚C.

Smält smöret med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner i bunken. Arbeta ihop till en deg.

Forma degen till tre längder (ca 20 cm långa) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Strö över råsocker.

Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 ˚C

Skär längderna i centimetertjocka skivor medans de är varma och lägg tillbaka dem på plåten.

Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Stäng av ugnen och låt skorporna eftertorka.

 

Glöggkokta päron

10 st fasta skalade päron

1 flaska Blossa vit starkvinsglögg

5 dl vatten

4 dl socker

5 st stjärnanis

3 bitar kanel

5 hela kryddnejlikor

Koka upp ingredienserna till lagen.

Lägg i päronen och låt sjuda i cirka en timme. Låt svalna.

Servera päronen med lättvispad grädde.

 

Franska pepparkakor

Skurna franska pepparkakor

Ca 120 stycken

2 dl sötmandel

200 g rumstempererat smör

1 ½ dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kanel

2 tsk malda kryddnejlikor

1 tsk bikarbonat

5 ½ dl vetemjöl

 

Skålla, skala och hacka mandeln.

Rör smör med socker och sirap. Rör ner mandel och kryddor.

Blanda bikarbonat med mjölet och rör ner det i degen. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i två delar. Rulla ut varje del till ca 25 cm långa rullar. Linda in dem i plastfolie och lägg i kylskåp.

Sätt ugnen på 175˚C.

Skär rullarna i tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt kakorna kallna på galler.