Ätbara julklappar

Att göra ätbara julklappar är både roligt och alltid uppskattat. För vem vill inte ha hemlagat med en stor dos kärlek under granen?

Sofias granola

1 dl hasselnötter 1 dl sötmandel 1 dl cashewnötter 1 dl havrekärnor 1 dl pumpakärnor 1 dl solroskärnor 1 dl hela linfrön 1 dl sesamfrön 1 dl ekologiska kokosflingor 2 msk kanel 1 ½ tsk vaniljpulver ½ dl flytande kokosolja ½ dl vatten torkade äppelbitar torkade kokosbitar russin gojibär torkade aprikoser Sätt ugnen på 175 ˚C. Hacka nötterna. Häll nötterna, fröerna och kokosflingorna i en långpanna. Strö över kanel och vaniljpulver och blanda väl. Blanda kokosoljan med vattnet. Häll blandningen över nötterna och rör om. Rosta i ca 20–25 minuter eller tills granolan har fått fin färg. Rör om var femte minut. Låt granolan svalna. Blanda i äppelbitar, kokosbitar, russin, gojibär och aprikoser. Häll granolan i en lufttät burk. Bind ett vackert snöre om, dekorera och texta en fin lapp.  

Saffransskorpor

100 g smör ½ g saffran 2 ägg 1 ½ dl socker 5 dl vetemjöl 1 dl hel sötmandel råsocker Sätt ugnen på 175 ˚C. Smält smöret med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner i bunken. Arbeta ihop till en deg. Forma degen till tre längder (ca 20 cm långa) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över råsocker. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 ˚C Skär längderna i centimetertjocka skivor medans de är varma och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna eftertorka.  

Glöggkokta päron

10 st fasta skalade päron 1 flaska Blossa vit starkvinsglögg 5 dl vatten 4 dl socker 5 st stjärnanis 3 bitar kanel 5 hela kryddnejlikor Koka upp ingredienserna till lagen. Lägg i päronen och låt sjuda i cirka en timme. Låt svalna. Servera päronen med lättvispad grädde.  

Franska pepparkakor

Skurna franska pepparkakor Ca 120 stycken 2 dl sötmandel 200 g rumstempererat smör 1 ½ dl strösocker 1 dl ljus sirap 2 tsk malen ingefära 2 tsk malen kanel 2 tsk malda kryddnejlikor 1 tsk bikarbonat 5 ½ dl vetemjöl   Skålla, skala och hacka mandeln. Rör smör med socker och sirap. Rör ner mandel och kryddor. Blanda bikarbonat med mjölet och rör ner det i degen. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i två delar. Rulla ut varje del till ca 25 cm långa rullar. Linda in dem i plastfolie och lägg i kylskåp. Sätt ugnen på 175˚C. Skär rullarna i tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt kakorna kallna på galler.